2004-11-10
可能我少見多怪,但星期二晚,十點幾,仲有超過三十人在門口等位的,間舖就真係「有D野」!講緊就係今晚在旺角稻香的所見。今晚朋友請食飯,地點佢話事,選了來這裡,仲以為打邊爐,原來是叫套餐。七點鐘來到,門口已是幾墟埳,好在朋友早來拿位,所以直入就坐低。坐了在四人疏化位,都幾舒適。叫了個四人的「龍皇餐」,六味菜加壽包,488蚊加一,有翅有龍蝦又有魚一條,望落幾抵。可能是叫套餐的關係,又人客多來追檯,菜是上得幾好,好快就齊晒。上湯焗龍蝦因斤半,腳多鉗多肉少,走過油味道一般,吃過一舊肉後亦懶得去對付成碟硬殼;紅燒竹笙海皇翅都唔細煲,一圈圈的竹笙及一片片的翅邊都不少,但翅底杰杰的,正中我的死穴,所以雖然餓,但不合口味,只禮貌式的撩幾下就算;看見那條清蒸老虎斑,才再學曉什麼是老虎斑,怪不得成日有舖頭話有神戶牛賣。那條魚算蒸得不差,當然有養魚的味道,但前幾味都少食,所以相對地就吃多了魚;小炒皇是芽菜炒肥牛,雖然是油了一點,亦鹹了一點,都食左唔少;看似是平凡的浸莧菜,但名字卻是「魚米鮮竹浸洋菜」,真係唔望個餐牌都估唔到。菜少許老,亦很大「揪」,汁底幾鹹,但都叫有菜到肚;貴妃穗香雞即白切雞,沒雪味亦當然沒有
上湯焗龍蝦因斤半,腳多鉗多肉少,走過油味道一般,吃過一舊肉後亦懶得去對付成碟硬殼;紅燒竹笙海皇翅都唔細煲,一圈圈的竹笙及一片片的翅邊都不少,但翅底杰杰的,正中我的死穴,所以雖然餓,但不合口味,只禮貌式的撩幾下就算;看見那條清蒸老虎斑,才再學曉什麼是老虎斑,怪不得成日有舖頭話有神戶牛賣。那條魚算蒸得不差,當然有養魚的味道,但前幾味都少食,所以相對地就吃多了魚;小炒皇是芽菜炒肥牛,雖然是油了一點,亦鹹了一點,都食左唔少;看似是平凡的浸莧菜,但名字卻是「魚米鮮竹浸洋菜」,真係唔望個餐牌都估唔到。菜少許老,亦很大「揪」,汁底幾鹹,但都叫有菜到肚;貴妃穗香雞即白切雞,沒雪味亦當然沒有雞味,亦有一般食肆的通病,為求美觀在上面掃了一層油。想起得龍的太爺雞,吃著這個穗香雞,真的是天上鳳凰與地底沙蟲之比,不過地點價錢不同,又不能直接比較!
不知何時開始,事無大小都見有壽包出現,做得好當然多多唔拘,做得不好就不如來個生果併盤好過。好像這裡的,賣相幾好,但壽包皮與蓮蓉餡是互不相干,內裡的蛋黃又碎碎的不見佳處,質數麻麻。甜品的紫米露幾甜,食左一半都無。
朋友埋單,好似係五百蚊都有找。抵唔抵見仁見志,但老實講這個套餐,質數一般而已。而可能不太對胃口,走的時候,仲幾肚餓,結果要再幫襯仙果園。
題外話:向侍應打探過,原來九點半後火窩有特價,但都唔使好似有錢分咁多人吧!