2006-06-05
呢間茶餐廳,野食本來都已經只係一般,但點知今日食完重更加唔想再去.....話說收工之後見有d肚餓,就走左去呢度食個茶餐,見到佢地貼左一張紙出黎,寫住"一丁麵不另收費",咁我不嬲食麵都一定會叫出前一丁麵,咁就更係叫佢轉做丁麵啦,但當佢黎齊野之後,我至發覺張單係寫住$24,但我叫果個茶餐係$20,凍飲+$1,咁應該係$21至岩,於是我就叫個亞姐埋黎問點解係$24,點知個亞姐同我講,"你叫左出前一丁嘛,咪要加$3囉",咁我話明明寫住"一丁麵不另收費",點知佢講"果隻係一丁麵,唔同你呢d出前一丁架",我話咁都得,你好明顯係呃人啦,佢話"冇呃你,你食下就知你果個係出前一丁黎,好食好多架",跟住佢就行開左,我覺得,轉丁麵要加錢就緊係冇問題,但你都唔駛用呢d手段黎呃人,明顯係誤導人啦,$3事少,條氣唔順事大,唔知可唔可以去消費者委員會告佢呢?