2021-05-13 715 瀏覽
話說「炊豕店」仲喺禮頓道舊舖嘅時候我已經幫襯過,當年喺銅鑼灣返煙腸🤓,午餐成日食。不過返完之後就少食咗,因為如果去嗰邊食晚飯,都會搵間可以坐耐啲嘅餐廳同朋友慢慢吹水。最近喺長沙灣覓食,比我發現咗佢喺呢區開店🎊,於是我同朋友星期五飯聚嘅地點就揀咗呢度。小店環境唔錯,座位唔迫,坐高枱更加感受到空間感。炊豕店,即係指專門烹調豬肉嘅小店,所以呢度大部份菜式都係同豬有關🐷,例如招牌豬扒、豬軟骨、肉燥同豬手等。不過小食類就唔係全豬。秘製豬扒飯(咖哩汁)($64),🍛豬扒飯同咖哩汁係分開上的。豬扒好厚好大塊,我相信厚切絕對係佢一大特式,肉質鬆軟唔韌,但就絕非用鬆肉粉醃到過哂火嗰種🥩。再者,炸皮同肉身緊貼,唔會各有各分開,但個皮都淋得幾快,建議襯佢仲脆時快啲食。咖哩汁唔辣,不過幾香,入面仲放有薯仔🥔,其中有一嚿係心形嚟,唔通個廚想同我示愛❤,哈哈️🤣。白飯用上珍珠米🍚,每粒都好渾圓。沖繩豬軟骨幼麵($64),🦴豬軟骨同樣係巨無霸呎吋,每件都超大,而且炆得好軟稔同入味,爆多骨膠原,勁正😋。除咗豬軟骨外,配料仲有小棠菜、蘿蔔同蓮藕,好豐富。🍜呢碗我哋搭咗幼麵,麵條好長,稍有彈性,但無論麵定飯,份量同樣多,就
沖繩豬軟骨幼麵
沖繩豬軟骨幼麵($64),🦴豬軟骨同樣係巨無霸呎吋,每件都超大,而且炆得好軟稔同入味,爆多骨膠原,勁正😋。除咗豬軟骨外,配料仲有小棠菜、蘿蔔同蓮藕,好豐富。🍜呢碗我哋搭咗幼麵,麵條好長,稍有彈性,但無論麵定飯,份量同樣多,就連非常大食嘅我都投降,下次再嚟我一定會要少飯。呢度嘅菜式基本上均配有大量炸蒜同蔥,唔食的話,一定要記得走咗去,走咗去,走咗去,重要嘅嘢要講三次⚠️!
唐揚炸雞
唐揚炸雞($32),餐牌寫得五件🐔,不過實際上唔止。炸雞好大粒,外皮唔算厚粉,帶點微脆,沾沙律醬食一流。但我始終認為豬肉製品出色啲🙈。
總括嚟講,炊豕店確係能夠做出一碗碗回味無窮嘅豬扒飯👍,多年來保持一貫高水準。雖然一人只係食咗一個主食,但飽嘅程度真係難以置信😳。價錢中等,但如果主食可以包埋飲品,感覺就會抵好多。不過而家新開張做緊九折優惠,平幾蚊都好吖😗。