2019-01-28
身為深水埗街坊又係時候發掘新飲食,係西九龍斜對面即係黃金對住間麥當勞果邊條街開咗一間台式飲品店,名為「手作功夫茶」。呢間台式飲品店原來是來自台南台中, 仲要係大規模經營, 早前喺天水圍元朗屯門開始了香港分店,其他不只香港有分店,其他亞洲國家都有分店。我呢位愛試新事物嘅精神,一定唔會錯過啦~我馬上來一杯「柚香晶球綠茶」,嘩~一飲第一啖感到好清新,滿口西柚香帶點綠茶嘅甘味,飲後十分爽,而且驚喜點係粒粒晶球,晶球成水晶狀,口感煙韌,似啫喱,好light,唔似平時飲珍珠咁飽肚同滯脹感,有時轉下清新口感都不錯。至於朋友呢,佢剛由大京都回港,佢好想念日本嘅感覺,所以就點了「 芝士宇治抹茶」。芝士好light, 全無罪惡感,加上宇治抹茶嘅濃香配芝士後十分夾,下次都可以再encore。新張期內有抽獎優惠,仲有凡穿著校服嘅學生有85折, 外賣十杯起全單八五折添, 咁多優惠飲品又新穎,下次都要飲埋其他口味得。