今次重點講都係SERVICE!!!!!同同事一行4人去lunch, 其中2個係外國人, 佢地好鍾意去呢間餐廳食時間大約4-5點la, 一去到因為佢地要拍野, 大枱冇得坐, 淨返側近望街景位坐我就好無所謂, 我同事就要花時間解釋比2個外國同事聽, 期間唔知係咪我地企o係度既時間太耐啦, 帶位姐姐既不耐煩情緒已經掛左o係面上, 而且比我睇到 之後都ok啦, 坐左o係街景位啦, 都照order 野食咁啦~係到埋單時, 因為佢地要收"所謂" SERVICE CHARGE", 所以每個人分別既錢計唔到而要求分單收錢果個竟然話: 出左單改唔到架喎! (WITH 黑面) ( 正因為當日我冇帶電話, 如果我有我都可以用計數機功能計啦!! )於是我就同佢講, 我只係想知道每個人食乜野, 比幾錢姐講完佢就走左去打過D 單勒..到最後!真係堅嬲既係, 因為等得太耐, 1個外國同事同我走去CASH DESK 比錢啦, 佢先我後, 期間我無講野, 但我韓國同事就同佢地講英文, 到比哂錢, 個男職員竟然同佢地既同事講 " 呢D 咪就係叫麻煩囉 " 我聽左入耳, 到入LIFT我就火到爆!!!!即刻要求佢比佢地個
今次重點講都係SERVICE!!!!!

於是我就同佢講, 我只係想知道每個人食乜野, 比幾錢姐
講完佢就走左去打過D 單勒..

期間我無講野, 但我韓國同事就同佢地講英文, 到比哂錢, 個男職員竟然同佢地既同事講 " 呢D 咪就係叫麻煩囉 " 我聽左入耳, 到入LIFT我就火到爆!!!!即刻要求佢比佢地個電話我, 個男職員都好愕然, 但佢比既電話竟然係佢自己既手提電話?!我要黎做乜呢?? 最後拎到個電話搵佢既MANAGER!

成件事最嬲既係做前線既工作點解O係客人面前可以講D 咁既野???NO EXCUSE 囉!!!O係背後講野,客人聽唔到, 都重可以話係無所謂

總括而言, 中環東記, 大家樂, 大快活 服務質素都比呢一度好!!!!!
2010-01-08