餐廳: 百份百餐廳 (翠屏(北)商場)
資訊:

2010-07-17 54 瀏覽
在6月20日,星期日, 下午2點半多, 未食午餐, 3人就到觀塘新開的茶餐廳試一試. 我要招牌推介{咖哩牛腩飯}, 朋友B要{苦瓜排骨飯} , 朋友A{乾炒牛河}, 3人目的很簡單,就是想快速有得食. 5分鐘後, 跟餐的飲品送上. 15分鐘後, 叫職員跟單, 他回應"製作中, 就來啦", 我補多句"咖哩牛腩飯是預先製作,不用等15分鐘嗎?"轉眼, 咖哩牛腩飯送上, 質素一般. 同時, 請職員跟進其餘兩個食品. 10分鐘後, 排骨飯送上, 不過朋友說排骨是純排骨, 無肉食, 好似食齊苦瓜飯. 我溫柔地進食{咖哩牛腩飯}, 朋友A繼續尋找失落的乾炒牛河. 2位職員及經理的回應都是,"煮沸中, 就來啦!" 絕對表現他們的團體精神. 當我及朋友B也食完{咖哩牛腩飯}及{苦瓜排骨飯} , 再追乾炒牛河的下落, 職員的回應是穩定的態度, ,"煮沸中, 就來啦!" 朋友A, 同經理說, 我取消乾炒牛河, 不要啦, 等了40分鐘也不來. 經理友善說,"煮沸中, 就來啦!"

5分鐘後, 跟餐的飲品送上.

我只可說, 此食店的全部職員都經過長期特別訓練, 他不致令食客大喊大罵, 只有無奈地離開. 此食店被定為"不回頭"級別.
2010-07-17
40 分鐘 (堂食)