2008-03-18 10 瀏覽
假期, 最好的選擇都係留係家裡休息一下, 而且加班連場, 都係要安靜的空間. 是日係公眾假期, 晚上有節目, 但日間就係家睡個大覺. 睡到差不多, 係時候吃個午餐加下午茶, 就出來又一城, 又揀了這裡.下午茶時段, 這裡有相當之多人, 都要等一輪先有得入坐. 日間有天然光照入來, 其實感覺係不錯的, 正好渡過一個懶洋洋的下午. 叫了個酥皮素翅龍蝦湯套餐, 一客$59, 另外要了個布甸雞翼餐, 一客$35.酥皮素翅龍蝦湯: 8分, 先來的係湯, 不錯的, 酥皮做得幾好, 不會過火, 小弟就喜歡將酥皮質入湯入面, 淋了點, 仲更加美味. 龍蝦湯始終係這裡的招牌, 繼續的香濃, 龍蝦味突出. 至於素翅, 其實不加上去也沒有大分別的.龍蝦汁野菌長通粉: 8分, 又一個龍蝦菜色, 以這價位來講, 抵食. 雖然係下午茶餐, 份量係相當之大, 兩個人分反而剛好. 每條長通粉也吸收了龍蝦汁, 雖然幾濃, 但係好入味, 加上小小野菌, 無乜花巧, 但滿意.焦糖焗西米紅豆布甸配南方炸雞翼: 8分, 又一次吃這個下午茶餐, 都係一個配著我們成長的菜色, 吃也吃過不少遍了. 是日吃到的, 水準依舊. 面頭的焦

焦糖焗西米紅豆布甸配南方炸雞翼: 8分, 又一次吃這個下午茶餐, 都係一個配著我們成長的菜色, 吃也吃過不少遍了. 是日吃到的, 水準依舊. 面頭的焦糖脆皮幾香, 西米布甸入面加上紅豆, 不太甜, 比平日吃開的蓮蓉係各有特色. 當然對小弟這個喜歡西米布甸的人, 係吃完又吃的. 至於南方炸雞翼, 點解係南方? 美籍黑人的炸雞翼方法? 嫌雞皮炸得老了, 實實的, 也不太香口.

鮮青蘋果菠蘿汁: 8分, 加$11把餐飲轉做而個果汁, 喜愛菠蘿汁的文迪應該滿意. 菠蘿汁不太酸, 溝埋青蘋果汁, 幾開胃, 也清新.

熱咖啡: 7分, 另一個餐飲係要了熱咖啡, 都算香濃的.

整體食物幾有水準, 也難怪長時間都有人排隊. 行街行得耐要休息一下, 這裡始終係個好選擇.