2017-08-22
講起磯燒放題,我估大家第一個應該會諗起觀塘御前大江戶唔難發現有唔少既文章、食評、視頻都對佢讚不絕口佢地既相片更令我充滿期望,終於搵到一個願意同我去試既人,二話不說提早左將近一個月打去BOOK枱係出發前一日,店家仲會SEND個MSG提我地入座時間,相當細心係各方面既好評之下,期望當然更加高啦!!當日5:50左右到達,時間岩岩好,職員已經安排梗客人入座,我地唔駛行去後樓梯排隊,只係順住行去入座就得地方相當大,而且掛滿燈籠!! 好有日本FEEL不過位置相當狹窄..每次要反火爐上既海鮮果陣,都好怕D汁會彈左去隔離客塊臉度,真係好驚險入座無耐,職員就送上今晚既主角——五款精美海鮮,甲羅燒、聖子王、鮑魚、蠔、帶子急不及待就開爐燒個甲羅燒先,因為第一次食甲羅燒顧住整其他野唔記得左佢..所以燒到過左火..不過仍然好好味!! 海膽同膏味都好出,係每啖都好香濃,朋友試完話麻麻地,結果我自己一個食哂佢聖子王係第二樣好想試既海鮮,睇片果陣望落好大隻,但實物好似差左唔少….果然廣告果D永遠係最正好彩都厚肉,比我燒到咁都唔會韌,過關啦鮑魚呢個係驚喜之作!! 燒果陣我地燒錯左方向,再加上燒完個樣咁乾柴,估計應該會韌
唔難發現有唔少既文章、食評、視頻都對佢讚不絕口
係各方面既好評之下,期望當然更加高啦!!
地方相當大,而且掛滿燈籠!! 好有日本FEEL
甲羅燒
聖子王
好彩都厚肉,比我燒到咁都唔會韌,過關啦
鮑魚
岩岩燒完既帶子脹卜卜,變得厚實左,肉質彈牙又多汁
蠔
我係一個好中意食蠔既人,見到呢隻蠔咁肥美就知有幾吸引我啦
燒完都仲有我一隻手心咁大隻!! 果然無令我失望,非常Creamy!! 蠔汁係我嘴入面爆開
燒梗既途中,我行左出去自助區覓食;出面有唔少既日式前菜、自製沙律、仲有D熱食。我只係拎左三款,試完之後無再出去拎過,因為好伏…
雖然佢係事先炸好後放入個盤度興住,但表皮仍然酥脆,微熱
可惜,只有外表而無內函;炸粉相當厚,而且炸過龍,蠔已經乾身唔JUICY,失敗
中間雞腎
雞腎爽口但唔入味,可以唔駛試
右泰式鳳爪
同雞腎一樣,爽口但唔入味,而且偏辣
基於三款前菜質素唔理想,所以無再出去夾其他野番黎試
三文魚-無魚香;赤身-有筋,好腥;甜蝦-完全唔甜,無蝦味;牡丹蝦卷-無蝦味;帶子-呢個OK,味道正常但唔係話特別鮮甜;象拔蚌-爽口唔錯;赤貝-爽口但無味
我未曾試過食放題D刺身上枱果陣係暖架!! 雖然有冰舖底,但刺身係暖架囉!! 重點要講幾次!! 暖架!! 呢個真係完全不能接受
壽司抵讚係細細件
焦糖芝士三文魚腩(後) – 焦糖味反而唔係好食得到,但我覺得咁樣反而更好
唔記得咩魚子拖蘿蓉(左) – 個樣望落唔錯,但魚子味蓋過左拖蘿味
壽司就只係試左呢幾款,其他感覺太平凡就無特別去試
天婦羅炸物
魷魚圈 – 肉實彈牙可以試;吉列墨魚餅 – 無特別;炸紫芋丸 – 芋味香濃又煙韌幾好食;芝麻雞翼 – 炸得夠脆,醃味唔錯;
燒物
海膽蠔餅 - 好油好膩
磯燒鍋物
酒蒸蜆 – 無沙,蜆仔都算大粒;帆立貝 – 一串串咁上枱,燒完好乾好韌;刀貝&黃金貝 – 分唔到邊款係個,無沙,但鮮味缺乏。
總結,$298+1呢個價錢食呢D質素既野一D都唔抵!! 雖然開頭果盤海鮮味道唔錯,但整體係令我同朋友都極度失望。最後我想講呢餐生日飯之後,我唔舒服左兩日…今次個生日都夠難忘