2021-08-28
朋友好難得出黎聚一聚食飯,以為間野真係好似介紹中舒服,甘chill,大家都打算開開心心食個飯啫,結果好失望。第一次寫食評,純粹想講番啲感受,因為未試啲餐廳係甘。見到呢間野啲食評唔錯甘,環境幾靚,就打算黎試下啦,book左星期五晚20:15,3位。8點已經黎到,門口既女侍應要我哋等一陣先有位,甘都正常既。一開始她比我哋既感覺和服務係十分好,驚我地等得耐,仲問要唔要蘋果汁飲住先,雖然我地冇要,但都覺得呢個舉動好貼心👍🏻。冇幾耐,佢就叫我地入去,一個男侍應招呼我地,入到去見到係一張角落既2人枱,隔離張5個人都迫迫地。我哋呆左一呆,係有少少愕然,但都係接受到既。就係呢個時候,個男侍應見到我哋愕然甘樣,于是佢好好態度甘樣主動同我地講,「安排緊另一個位置比你哋!等等!坐住先啦!」。見佢細心到注意到我地有啲不滿,就係佢講呢句,令到我哋開始期待,同埋覺得呢個員工真係好好👍🏻,因為當時都見到仲有啲空位,諗住佢真係可能會比其他位我地啦,甘咪聽佢講照坐住先囉。因為有啲餐廳都會一路坐一路安排比啲客去坐另一個位,甘咪信左佢。但結果我哋所期待的,好快落空,成個場好快FULL晒,都知唔對路!我哋不時望住佢,結果佢都
第一次寫食評,純粹想講番啲感受,因為未試啲餐廳係甘。
8點已經黎到,門口既女侍應要我哋等一陣先有位,甘都正常既。
但結果我哋所期待的,好快落空,成個場好快FULL晒,都知唔對路!我哋不時望住佢,結果佢都係講果句啦!當咩事都冇發生甘。如果真係比唔到位,至少都同我哋講句「唔好意思」都冇甘嬲,但係佢講左句假希望比我哋,令都我地係盲等同期望,到底有冇諗過對啲客負責任架?講完就算架啦?一開始真係覺得啲員工好好,但係甘樣比個反差我哋,仲令我地更加不滿,仲要冇交代。如果係甘樣就唔好輕易比承諾啲客啦,你帶完位之前後可以走去招呼其他客人,我地唔滿意個位,坐唔坐都係我地決定,但唔係甘樣比啲錯覺令到我地坐低。
心情真係勁差囉!感覺走又唔係,唔走又唔係甘!呢種感覺真係好難受囉!😫最尾決定黎都黎左,甘咪繼續死死氣坐落去囉。😒
到落單,又另一個男侍應黎幫我地,當時忍唔住向佢提出質問,佢好有禮貌答我哋,最後佢問我哋係唔係需要叫經理?我心諗都已經冇位,叫佢黎又可以點,唉!不過見到呢條友都甘有禮貌,咪算囉,就無謂生事,打算食完快啲走。
叫左杯Vortex同White Dwarf;仲有3樣野食 Crab Cake,Scallops,Crabmeat,and Zucchini Spaghetti 同 Pan-fried Salmon。不過,都要講番啲野食,始終係食評,差就唔差,不過被人搞到咩心情都冇,食龍肉都冇味,食得都唔開心⋯⋯
white dwarf
vortex
scallops, crabmeat and zucchini spaghetti
crab cake
pan-fried salmon
講真,3個人用張2人枱,啲野食落到嚟,預左係迫架,成個用餐過程係要同間餐廳互相配合,但搞成到甘,真係唔多想配合佢!過程完全冇介紹中的chill感,壓迫感就有!用餐過程去到埋單,都有不少小插曲,個啲都係司空見慣既小問題,都唔多講啦。我唔係未試過係其他餐廳,3個人坐2人枱,都係呢啲圓枱仔,但係至少我有個選擇權,我唔會介意等下張枱,但唔係甘樣抱住個假希望去入座!
全程最唔滿意就係個句,「安排緊另一個位置比你哋!等等!坐住先啦!」。因為係個員工主動同我地提出,我地冇諗過根本就係假意囉!我地真係一啲都chill唔起,直頭on fire🔥。真係寧願你冇講仲好,或者可以講句「唔好意思」都冇甘嬲同受落啲,但係成程個位員工都冇甘做過,講完個句就由得我地度盲等,係度盲估,毫無責任心。
就算其他地方做得幾好,單呢樣就已經扣晒分!完全失信,都做唔到,就不好主動同我地甘講,好失望!
整體來講:
食物:一般(已經冇心情去品味)
環境:裝修都算靚既,不過當晚人多,感覺比預期中細,沒有佢介紹得甘chill
服務:員工大部分都有禮貌,但最大問題係員工唔應該咁同客作出左承諾之後,做唔到又冇左交代!
埋單$600蚊,甘既體驗,唔想再黎。