2019-09-18 338 瀏覽
尋晚好夜收工,於是乎去咗星高度食點心, 但係好似有少少失準, 我哋叫咗七樣嘢,分別係有:金玉滿堂蘿蔔糕 ,原隻蝦燒賣,山竹牛肉球,醬皇蒸鳳爪,潮州蒸粉果 , 懷舊糯米雞以及 沙參玉竹煲螺頭湯。遂樣講下首先👉懷舊糯米雞:都算大隻,有一個蒸燒賣個蒸籠8成,不過調味就欠奉👉原隻蝦燒賣:蝦爽口彈牙,整體都好大粒,鹹淡適中潮州粉果:皮簿餡靚,不過成個皮係痴牙,一係蒸奈咗無人要,一係個粉漿開得太稀,就算等怇凍哂都好都係痴牙👉醬皇蒸鳳爪:有色無味,係無醬香味👉是日美顏湯:玉竹沙參煲花膠,食材都有放,大約每款兩至三塊,唔算好大,但整體都有一隻麻雀大小,不過個湯就飲得出溝咗水同師傅,不過師傅就落得唔多,不過我覺得就真心麻麻,1.湯的份量少 2. 有D稀👉 金玉滿堂蘿蔔糕: 十分有創意同埋幾有 fusion菜,佢好似日本章魚燒,不過就少咗咬落中間嘅爆漿嘅口感,同埋食兩嚿就開始有D滯總括黎講我覺得佢差咗唔少,比我地第一次去的時候,會唔會現家小咗人出黎食嘢呢

遂樣講下首先

👉原隻蝦燒賣:蝦爽口彈牙,整體都好大粒,鹹淡適中

👉醬皇蒸鳳爪:有色無味,係無醬香味

2019-09-07