2011-02-19 28 瀏覽
之前喺佢開張日諗住幫趁,但可能吉時未到,摸咗門釘,後尾去咗對面譚仔三哥度食。今次路過諗住喺門口細心睇吓個餐牌先,點知老細就行出嚟好有自信咁話:『我哋出名個麵同煲仔菜,啲麵全港最靚,第二度都食唔到!……』入到去唔算多人,有卡位,我同太座叫咗 牛根腩麵、蝦籽撈麵、芥蘭同埋炸雲吞。首先講個牛根腩麵,牛根比牛腩多,個麵份量係比起其他店的多,麵底相對地幼,亦算彈牙,但係啲梘水味亦都明顯,即刻失分。而牛根同牛腩就夠𣺉,呢樣都算OK,如腩汁餚得再濃一點就更好。至於蝦子撈麵,賣相頗吸引,因麵條夠挺身,可於碟上鬆起,麵上蓋上一片蝦籽,感覺相當味美。一夾入口,我承認呢個麵嘅梘水味冇咁明顯,因有蝦籽影響,但蝦籽有點腥啊!雖然不算太腥,但我特別唔受得腥,最終要放入個腩麵嘅湯底度沖沖才可將呢個麵消滅。至於芥蘭就夠大碟,啲菜青甜,唔貴(十多元),推介。而炸雲吞,就出奇地好食,雖然唔算大粒,加上食之前一心諗住會好似啲麵咁有梘水味,點知就有驚喜。餡料冇乜肥猪肉(唔夠傳統都係咁話),有蝦,最出息係粒炸雲吞炸得鬆化!就算慢慢食,但食到最後一粒都仲好脆,加埋個酸甜醬(雖然應該唔係自家製),就成為今晚喺<<雲

至於芥蘭就夠大碟,啲菜青甜,唔貴(十多元),推介。

,加埋個酸甜醬(雖然應該唔係自家製),就成為今晚喺<<雲吞麵大王>>最好嘅一樣食物(雖然有啲諷刺)

2011-02-01