2022-10-05
今日同朋友們嚟旺角行街 好耐無嚟行左好耐 行到攰見到呢間餐廳門口有太空人仔 仔細睇下餐牌原來係食川菜 辣嘢啱曬我哋口味就試下要落一層樓梯,周圍怖置都有好多卡通太空人元素,落到去睇,入面非常有科幻感,感覺好年輕, 同一般川菜餐廳嘅印象好唔同我哋首先叫咗兩個午餐之後就散叫食物大家一齊食叫咗以下食物午餐:酸菜鱸魚片同埋酸甜青江魚剁椒魚頭鍋加咗啲配料:牛筋丸,萵筍,麻辣鴨血螞蟻上樹午餐會有涼拌小食同飯配埋,揀咗溏心皮蛋同埋麻辣豬耳,午餐前菜唔算太多但係午餐價錢本身唔貴,所以有包埋前菜過下口癮都好好,而且又好食,期待我哋嘅主菜!轉頭酸甜青江魚就嚟到,魚唔係用魚柳,食落更加有口感同好味,酸甜開胃,配埋白飯,汁都食埋。之後酸菜魚就煮好,估唔到午餐咁平嘅價錢,有咁多魚片,而且佢嘅魚肉質唔會霉,酸菜同魚份量十足,湯頭好好味,用唔少香料烹調,真係淨係嚟食午餐都覺得超值!剁椒魚頭鍋好快都嚟到喇,個魚頭都幾大,開頭見到滿滿嘅辣椒海都有啲驚,不過加埋啲材料落去,之後就發覺味道非常香濃唔會太辣,鍋入面都仲有唔少配料例如萵筍,寬薯粉條越滾越入味,魚頭入味又有唔少肉,鴨血非常q彈,呢個鍋要大讚。呢度嘅螞蟻上樹係用薯粉
我哋首先叫咗兩個午餐之後就散叫食物大家一齊食
叫咗以下食物
午餐:酸菜鱸魚片同埋酸甜青江魚
剁椒魚頭鍋加咗啲配料:牛筋丸,萵筍,麻辣鴨血
螞蟻上樹
呢度嘅螞蟻上樹係用薯粉,調味非常好食,薯粉煙煙靭靭,唔會太辣,有埋蔥,芝麻,肉碎,好有口感,好味道。
呢間餐廳佈置,食物,服務都非常好
而且座位非常闊落,岩晒一大班人
嚟開旺角一定會encore!