2005-06-16
屋企人一向唔愛正日慶祝,縱使係正日生辰兼無人唔得閒情況下都硬要改日慶祝,令人難而理解。今晚就為媽媽補祝生日而黎得龍用膳。星期二晚巿明顯沒假日既人頭湧湧,雖然較人多時舒適,但店內大部份既冷氣機都有滴水,係時候搵人搞搞喇。由於每次叫兩老幫手諗都會弄至水火不容,今晚就又我同哥哥發辦。先上係燒鵝例牌($58),少少既一碟燒得均勻相稱、令立立的油光滿面,就算無白飯既情況下都要啪一舊探探其虛實。不愧為鎮店之寶,鵝既調味調得恰到好處,燒鵝略肥但更添香口,實在係令人食不停口,跟家人三扒兩撥就幹掉了整碟。再來係今年食神大賽既入圍菜八面玲瓏($50),即珍肝卷拼珍肝釀雞翼,珍肝卷外層炸脆,內裏則係切碎既珍肝,沾上汁,有點像客家菜既炸春卷;珍肝釀雞翼則係雞翼尖釀入原粒珍肝,啖啖肉味道不錯,整體而言味道不差但談唔上特色,試一次就算了。每次到得龍都會點其太爺雞,雖然水準並唔算穩定,但甚少失手,不過今次既可算係嚴重既失誤。太爺雞煙薰味一次比一次淡,今次既更接近無味,唔食皮者更會覺跟白切雞無異;由於薰得唔夠火候,連帶賣相都奇差,雞皮黃黃的,有臨時拉夫之嫌,今次之後對此味菜死心,決定下次叫半隻鵝代之。兩老欽點既栗米班
兩老欽點既栗米班塊($60)係尋常菜色,但今晚同樣煮得不合水準,魚柳唔爽外皮唔脆,加上栗米汁啖啖的味道不足,基本上係欠缺了應有既食趣,係整晚自己食得最少既一味。
最後蟹仔蒸籠糯米飯($68)係最能保持水準既一道菜。依舊係派頭十足,依舊係材料用足,依舊係食極都唔厭,不過又係依舊籠底勁多油,不過食都食完,油多極都食哂落肚喇。
用膳後坐坐品下茶兼敬送甜品麥米粥埋單才$390,縱使水準不穩,但仍然係一家人食飯既好去處。