2020-06-08 198 瀏覽
星期日出街同朋友食飯, 見食完都仲係九點零, 於是諗住搵個地方食糖水。我地一行五人, 見到呢間海記唔洗等位就入去, 因為出面都落緊少少雨, 廢時淋濕。入到去鋪頭唔算細, 都坐到廿三十個咁。餐牌選擇唔算多, 我身子唔好所以都係食熱野。見到紫薯芋圓蕃薯糖水, 幾吸引, 諗住試一試。點知話冇蕃薯供應。我窒左窒, 成個蕃薯咁, 退而求其次, 揀左個紫薯芋圓紅豆沙。上菜, 都幾大碗同幾多料, 食到好飽。不過紫薯味道唔出, 依家諗番好似唔覺有紫薯添, 可能俾紅豆沙陣味蓋過左。芋圓都OK, 起碼唔會咬落成舊麵粉咁。食落冇咩味。埋單大概$30, 唔平唔貴。要等位就唔洗專登試啦。題外話, 同一條街, 行多唔洗一分鐘又有第間海記, 我諗質素應該一樣掛。地方就幾就腳。

入到去鋪頭唔算細, 都坐到廿三十個咁。

2020-06-07