2020-11-11
🥢太子爆菊麻辣牛油紅湯麻辣火鍋#食好西太子美食#食好西良心推介#食好西火鍋指南#食好西任食自助餐放題 🥢好想食麻辣火鍋,難得找到一間良心店,這間老火鍋位於太子區,提供火鍋,雞煲,除左可以散叫仲有2小時任食套餐🥢茶芥$15/每位每檯都有提供醬料,生蒜炸蒜蔥指天椒鼓油,仲有麻辣火鍋必有的蠔油,但係最重要麻油同乾碟就無提供🥢招牌紅油湯鍋(小辣)拼鮮菌清湯$98紅湯跟兩條白色魚,魚型的東西是牛油,令湯底味道更香更滑,用多種藥材熬製,香味十足,注意小辣都好夠辣兼且有點搶喉,麻度辣勁強,果然有料到,菌湯湯底清甜味美,菇菌份量都幾多🥢手切牛頸脊(例)$198今次唔想食到咁趕,所以就散叫,可以食返碟靚牛,牛肉油花均勻,配麻辣辣湯味道,麻麻辣辣的味道更正🥢即炸響鈴$58必食呢間的響鈴,因為是熱辣辣即叫即炸,入口腕卜卜,浸湯三秒鐘就食得🥢鮮蝦滑$68蝦滑彈性十足,蟹子及蝦味鮮夠曬爽彈🥢鮮蝦雲吞$78雲吞一夾起佢就知道係好新鮮,入口雲吞皮好滑又夠薄身,入面蝦肉大大隻又爽,唔錯以下價錢可以作參考🥢炸魚皮$38🥢娃娃菜$28🥢午餐肉$38🥢芝士腸$38
🥢茶芥$15/每位
🥢招牌紅油湯鍋(小辣)拼鮮菌清湯$98
🥢手切牛頸脊(例)$198
🥢即炸響鈴$58
🥢鮮蝦滑$68
蝦滑彈性十足,蟹子及蝦味鮮夠曬爽彈
🥢鮮蝦雲吞$78
🥢芝士腸$38
🥢栗米$28
🥢蓮藕片$28
🥢手打烏冬$28
🥢麻辣老火火鍋主要以內臟為主,店內亦有不少選擇,例如黃喉、毛肚、鵝腸、鴨血,連地道先食到的豬腦,功夫腰花都有提供,與麻辣湯最為相配
🥢今次的朋友不太吃這些,所以先可以食到平時打邊爐最想食但點親都會有人鬧想食返屋企煮的芝士腸同午餐肉🤣可以滿足一下自己
❤️今次覺得呢個湯底辣得唔錯,下次帶埋內臟控朋友再來一餐,如果想睇我食的朋友可以下面留言話我知
蚊蚊豬老火鍋
地址: 太子汝州街11號地下