2015-01-11 510 瀏覽
放假起身道啱啱好可以食tea,今次揀咗CityWalk嘅泰巷!去到無咩人,即時可以入得!同朋友一人叫咗一個Tea set,分別喺無骨豬手湯金邊粉同泰式雞翼米粉,湯粉類可以選擇清湯,咖喱湯同冬蔭公湯,嚟得食泰式嘢當然要試吓冬蔭公湯底啦!題外話,等嘢食嘅時候,見到好多人都order咗意粉,其實賣相唔錯,早知就叫一個試吓啦,唔駛同朋友一齊中伏嘛!講番個主角先,呢個就喺我嘅泰式雞翼米粉,雞翼喺另上嘅!餐廳好有心思噤將雞翼另上,仲用咗一個煎pan做碟!但所有碗同碟都好多油黏住,感覺好唔乾淨,未食就扣咗好多分。呢個米粉份量OK,但味道就好淡,一啲冬蔭公味都無,同清湯其實無咩分別,好失望! 食完仲好口渴,唔知喺咪落咗好多味精呢加推埋朋友嘅無骨豬手湯金邊粉!呢個睇落先似冬蔭公湯嫁嘛!豬手味道ok,無骨仲方便食!但份量太小,加上金邊粉都唔多,朋友話食完都唔夠飽!湯底味道濃得多,但同冬蔭公湯都喺有少少距離!呢兩碗唔講都唔知一樣喺冬蔭公湯底,因為色水同味差太多!其實開咗一段時間,真喺唔expect同一張單嘅食物品質都差噤遠。。。想翻炒?真喺卻步!
講番個主角先,呢個就喺我嘅泰式雞翼米粉,雞翼喺另上嘅!

食完仲好口渴,唔知喺咪落咗好多味精呢

加推埋朋友嘅無骨豬手湯金邊粉!
2014-12-27