2019-03-05 63 瀏覽
今晚突然心血來潮想食星馬菜,就搜尋下附近有乜嘢好食,結果俾我哋搵到一間叫做果子 Life Cafe 嘅星馬餐廳,兩個人就試吓晚餐。店員服務態度殷勤親切,隨即俾咗兩杯水我哋爽一爽喉嚨,再慢慢揀選食物。估唔到餐牌嘅食物種類都比較多,而且圖文並茂,食物圖片非常吸引。先叫了一些小食醫下肚,白雲酸辣鳳爪有六件,食落去鳳爪爽口彈牙,酸酸辣辣好開胃。香煎豬頸肉外皮邊位好香脆,而且豬肉爽爽地,好有咬口。另外還有沙嗲雞肉串燒同埋馬拉盞炒通菜,亦都同樣滋味。晚餐主菜的香茅豬扒椰漿飯同埋咖喱牛腩飯各有特色。咖喱牛腩飯唔算太辣,反而撈埋飯一齊食都幾滋味,而且牛腩味道濃郁,好醒胃!最後還叫了兩杯特飲爽一爽喉嚨。兩個人埋單食咗咁多嘢都只係$300有找,在大埔區屬性價比極高嘅一間星馬餐廳,只此一間!

香煎豬頸肉外皮邊位好香脆,而且豬肉爽爽地,好有咬口。

另外還有沙嗲雞肉串燒同埋馬拉盞炒通菜,亦都同樣滋味。

晚餐主菜的香茅豬扒椰漿飯同埋咖喱牛腩飯各有特色。

最後還叫了兩杯特飲爽一爽喉嚨。