2013-05-08
如果去開天后食飯既朋友應該都聽過甜姨姨糖水店!但真正令呢間野出名系之前既天與地電視劇同某某飲食節目!冇錯,呢間野既豆腐花系最出名的!因為佢既特色系用木桶裝住的豆腐花同埋即撞比你既(佢會好有特色比埋個timer要你等到響先有得食!)我叫左個細既豆腐花,所以等一陣就有得食!呢度每張台都會張說明教你點食! 佢建議唔好落糖食,因為本身有甜味。先試一口唔加糖,味道清甜,加上清新既豆味,真系甜甜幾架!入口有如即溶既感覺! 真系要用正來形容!不過我吃開加糖既豆腐花,所以都系落糖食!呢度提供“無限”黃糖 加左糖又另一種風味XD 滑滑既豆腐花加上粗粒既黃糖!有如隕石撞落地球,帶來新鮮又和諧既感覺(唔好意思,有的誇張,但我呢個真系我對豆腐花既感覺)呢度既豆腐花雖然好好味,又好特別,不過因為即撞,所以個豆腐花食落就真系太熱了。冬天食還好,好溫暖,因為沒有凍食,如果夏天真系有點吃力 我個日食到出汗同燙到條利……因為友人唔中意芝麻同榴槤,食五到招牌菜,所以另外叫左個糖心mango pudding,以為應該冇死啦,點知就賴野了一食就feel到濃烈既羅拔省jelly加花奶味,我都煮到啦, 個糖心就系舊jelly,再
一食就feel到濃烈既羅拔省jelly加花奶味,我都煮到啦, 個糖心就系舊jelly,再加pat cream……味道講真真系麻麻,自己整都好食過佢!不過見佢都算有良心俾的新鮮既芒果同埋都系甜既! 算你啦!
我見到好多人叫朱古力味豆腐花,好次好正甘!又好多人叫榴槤豆腐花,下次一定要試!!!
題外話/補充資料:
我見都有的人話呢度態度唔好,講真,我吃過幾間出名既糖水店,間間都系甘架(問你要咩,勁cool上糖水,食完俾錢同可能冇人講多謝)! 冇計,鬼叫甘多人食咩…… 所以想食既朋友將就下啦 :)