螢火

Hotaru
餐廳分開咗兩邊用餐區,一邊係鐵板燒而另一邊就係廚師發板,店內地方都幾大,除咗廳面之外,原來仲有獨立房,適合多人聚餐鐵板燒用餐位置好特別,座位後面有個巨型銀幕,客人可以係IPad 寫上字句,然後就會喺銀幕裡面嘅天燈顯示出嚟今次我哋揀咗食𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞,晚餐有兩個價錢選擇,最後叫咗平啲嗰個𝐒𝐞𝐭,食物方面質素唔錯,菜式豐富。另外師傅好健談,除咗介紹食物之外,仲會同我哋傾吓計講吓笑𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 螢 $𝟏𝟓𝟖𝟎🔝黑梅貝花螺平平無奇嘅花螺,但煮得超入味,口感軟腍有嚼勁,好好食🐚🔝炸豆腐味道偏淡,無咩特別。🔝蒸蛋面層鋪滿三文魚籽同魚子,內裡仲有滿滿嘅蟹肉同帶子絲🦀用料非常豐富。🔝羽太 · 池魚左邊嘅羽太肉質紮實味道鮮甜,而右邊嘅池魚味道非常濃郁。🔝白象拔蚌 · 帶子 · 石垣貝白象拔蚌口感爽脆好鮮味,帶子鮮甜😋🔝秋刀魚 · 銀雪魚BB · 赤鯥又到秋刀魚嘅季節喇,魚味相當濃郁,正‼️而銀雪魚同赤鯥經過火炙後魚脂豐盈,入口充滿油脂甘香。🔝鮟鱇魚肝 · 鱈魚白子鮟鱇魚肝入口即溶味道濃郁,而白子就唔夠肥美,可能食嗰時仲係十月頭,未到最肥美嘅時候。🔝炸蠔呢隻炸蠔好肥美,咬落去內裡係半生熟,

𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 螢 $𝟏𝟓𝟖𝟎

🔝黑梅貝花螺
平平無奇嘅花螺,但煮得超入味,口感軟腍有嚼勁,好好食🐚

🔝炸豆腐
味道偏淡,無咩特別。

🔝蒸蛋

🔝羽太 · 池魚
左邊嘅羽太肉質紮實味道鮮甜,而右邊嘅池魚味道非常濃郁。

🔝白象拔蚌 · 帶子 · 石垣貝
白象拔蚌口感爽脆好鮮味,帶子鮮甜😋

🔝秋刀魚 · 銀雪魚BB · 赤鯥

🔝鮟鱇魚肝 · 鱈魚白子

🔝炸蠔
呢隻炸蠔好肥美,咬落去內裡係半生熟,炸糠下面有小小沙律醬,要分幾啖先食得晒🤭

🔝澳洲鮑魚
鮑魚都算入味,味道不錯。

▪️左口魚配左口魚邊·壽司
左口魚邊經過火炙釋放更多嘅魚油🤩

▪️拖羅·壽司
油脂感滿滿,食一件係唔夠㗎。

▪️牡丹蝦配蝦膏·壽司
鮮甜嘅牡丹蝦加滿滿嘅蝦膏,超滿足。

▪️鯖魚·壽司
經過火炙嘅鯖魚,都幾好食。

▪️海膽·壽司
海膽鮮甜好Creamy,入口即溶。

🔝燒秋刀魚
秋刀魚當造嘅季節,好新鮮嘅原條秋刀魚,但可惜係我唔識lur骨,食得有啲辛苦。

🔝魚湯烏冬
奶白色嘅魚湯🐟魚味濃郁鮮甜配搭烏冬一流。

▪️豆腐雪糕
最後甜品係豆腐雪糕🍦