2022-06-28
大館有不少特色餐廳及酒吧,呢間位於地庫嘅日式酒吧提供不少日式cocktail,每款cocktail背後均充滿故事性,另環境不單止昏暗有格調,而且私隱度高,夠晒Chill之餘,仲好適合談情🥰另雖然World Class 2022 Cocktail比賽已完結,但適逢調酒師Philip Wong係參賽者之一,當然要品嚐吓佢嘅參賽作品😌🍸【參賽作品】Where’s Away ($138)調酒師想帶出海洋感覺,特以Johnnie Walker Black Label、海苔、柑橘及芒果皮調製,飲落清爽帶鹹,味道幾特別😌🍸 【參賽作品】 Nine Blessing ($138)以Vodka、普洱、檸檬及Hinoki Bitters調製,另伴以燒過嘅Rosemary襯托;Rosemary香味突出,味道清新有少少酸,酒精濃度唔高😌🍸JUROKU (十六) ($138)主要以Rum做base,頂層係菠蘿泡沫,杯邊掃上一抹紅豆蓉,味道甜甜的,有啲似Pina Colada,女士們應該會喜歡🥰🍸HANNYA (般若)($138)以Gin與柚子及焙茶混合,倒入面具造型嘅洛神花冰上,味道偏酸且幾夾,仲好易入口,係一
🍸【參賽作品】Where’s Away ($138)
🍸 【參賽作品】 Nine Blessing ($138)
🍸JUROKU (十六) ($138)
🍸HANNYA (般若)($138)
以Gin與柚子及焙茶混合,倒入面具造型嘅洛神花冰上,味道偏酸且幾夾,仲好易入口,係一款幾特別嘅cocktail😌