2015-05-23 2022 瀏覽
一心入嚟西貢higt tea, 但點知平日都咁多人, 可能係國慶連假, 好多人都拎埋假掛? 海鮮檔多自由行就唔駛講, 我地d地道香港人好少lunch就食海鮮, 梗係去食d西餐呀外國嘢咁啦~ 於是行入d細街搵食, 來來回回行咗幾次都唔知去邊間食, 一來人多, 二來個menu唔太吸引, 但突然落出大雨, 我地一路沿住邊行, 行前多幾間, 見到呢間餐廳, 入面得兩枱人, 又乾淨, 又舒服, 雖然lunch set得三款, 但都叫做可以一試, 就入咗嚟~   什菜湯冇得選紅湯或白湯, 只有一款湯, 就係什菜湯, 其實係我改的, 根本唔知佢係咩湯, 只係成碗都係以什菜為主, 咁咪叫佢做什菜湯~個湯有椰菜、紅腰豆、煙肉、薯仔等等, 好夠料, 又夠味, 最重要係佢唔似羅未湯咁辣, 啱我~  煙三文魚蒜茸欖油配意粉份量細咗少少, 煙三文魚得三塊仔, 個意粉質地唔錯, 而且軟硬適中, 再加埋蒜茸欖油, 撈勻嚟食, 真係好香好滑  焗芝士雞王汁配飯呢個就夠哂份量, 可以話係正常份量啦~ 佢冇炒底, 只係白飯底, 但配埋面頭個汁同芝士, 好香好正好好味~ 雞肉又唔會鞋, 個飯又唔會太乾~  凍奶茶個

什菜湯
什菜湯

凍奶茶
個樣已經超正, 雖然話係奶茶, 個樣似足咖啡, 夠哂high, 面頭d cream係即打, 個茶底估唔到咁濃, 對奶茶要求高的老公, 出奇又滿意呢杯响西餐廳飲的奶茶

熱檸水
熱檸水
冇得點花巧, 正常檸檬加熱水

唔知係咪人少, 所以樓面水吧都係一個負責, 我地未食完, 已經掛上"closed"牌, 原來佢地平日係做到三點, 然後到晚市再開, 有機會真係要嚟試下佢d扒餐先~ 真係多謝上天指引我嚟食呢間咁有水準的餐廳~
2014-10-03
生日