2018-12-02 365 瀏覽
如果唔係朋友介紹,都唔知灣仔有呢間隱世法式小店。轉左入巷仔,行到最尾就別有洞天。餐廳半開放式,出面都有枱櫈,但呢日好大雨⋯ 坐入去聽住音樂,望住外面大雨,都幾有法式情調。店內大約有7張雙人枱 (4張高枱),同埋大約5個吧枱位,但都唔會坐得好迫。 叫左Veal Bone Marrow做頭盤,Bone Marrow表面加上crumble烤得金黃香脆,加埋骨髓軟嫩,加上香料同麵包,啱啱好可以中和油膩感。 Duck Confit係另一種我好鍾意既法國菜,但可能因為係功夫菜,要用鴨油浸住再低溫烤焗10個鐘。一切下鴨腿已經覺得無叫錯,鴨皮夠酥,鴨肉好冧,真係唔使用力,一撕就得,入口即化。由於鴨皮都有一定油脂,所以配埋紅酒醬,同埋蘋果、梨的酸味,可以清新一下味蕾。另外叫左Mussels,蜆肉夠大粒,白酒忌廉加上少少thyme, 點薯條食超好味。 最後忍唔住叫左個甜品:Napolean。因為朋友唔甜野,本身都怕會食唔晒,不過個cream無死甜,有隱約的vanilla scent。最後都成個清晒! 當晚都見到有幾枱法國客人,廚師重會親自出黎問佢地覺得食物如何,聽到佢地用法文交談,加埋法國菜,更有味道。

Veal  Bone  Marrow

Duck  Confit

總括來講係一間有情調,食物質素高,絕對可以encore既餐廳!

Veal  Bone  Marrow
Duck  Confit