2025-08-26
每年都期待大閘蟹嘅朋友要注意啦! 大閘蟹季節已經開始! 呢晚同舊同學去富臨聚舊同品嚐大閘蟹放題! 平日夜晚每位$528,價錢合理,食多幾隻蟹就回本啦! 大閘蟹可以揀清蒸、花雕或者鹽焗,以為任食D蟹會細細隻? 錯了,蟹比我地想像中有份量,蟹肉厚實鮮甜,蟹膏非常豐富,味道濃郁,真係好滿足呀,甚至連蟹腳都肥美到可以食埋!大閘蟹放題會送蟹粉三重奏同埋珍味定食,蟹粉三重奏撈的多士酥脆、炸饅頭外脆內軟、蟹粉撈麵十分邪惡。珍味定食裡的黑魚子鹹香,鮑魚大隻又彈牙,叉燒啖啖肉膩,仲有溏心蛋同話梅紅茄。另外有唔同小食同小菜都係任食的,選擇非常多,首選係片皮鴨,即席片出肉和鴨皮,加上醬汁同配料,風味十足,蟹粉湯小籠包皮薄餡靚,好JUICY。前菜有涼拌貓耳朵同手拍青瓜,感覺清新,我地鍾意食菜,仲叫左欖菜炒四季豆同蒜茸炒菜心,豉油皇鵝腸就好爽口。甜品一定要叫薑茶芋圓,驅寒舒服晒,食幾多蟹都唔怕,芒果布甸同杞子桂花糕清香微甜。成個放題感覺好豐富,唔只食大閘蟹仲有好多菜式選擇,唔會膩!另外,出菜都好快同服務好貼心~