漆咸圍係一條細街,行下街慢慢過黎都尚算方便,門面望落充滿心思和日本特色,橫拉開門,WOW,幾骨子幾靚gum,左右兩邊營造屏風效果有唔同既擺設,我都特登影左相,坐低係三五知己聚腳既好地方,食物主要小食炸物,亦有飯類特色日本食品,反而冇壽司剌身食材,不過For無論一班朋友或者兩小無猜黎食我相信都會鍾意,因為佢最出色既係食物味道同服務,店員非常有禮同耐心介紹,冇飲開酒既我一問再問,佢竟然都慢慢解釋我知,呢樣野值得一讚! 我同女友兩個人就嗌左個二人餐同散叫左啲野,食到好飽前菜 — 日式漬茄子凍食爽滑既漬茄子,我其實本身對漬物一直冇乜喜好,但呢個入口爽甜多汁,但又冇平時漬物果種水汪汪感覺,味道入哂落舊茄子度,配上大量木魚碎,我就巧鍾意呢份前菜喇,真心清新又剌激胃口胡麻豆腐沙律沙律最緊要新鮮,呢碟沙律絕對合格,灑上邪惡既胡麻醬令人胃口大開,不得不提既係果舊滑豆腐,以為只會無味係外在有醬啦,點知成舊充滿豆味,係真係日本既好食豆腐日式南瓜湯充滿南瓜味湯,飲落仲要係有豐富南瓜蓉,有良心既食店果然係有良知,連啲野都係咁出色日式炸雞熱辣辣既炸雞上枱,香氣四溢,大家都知炸雞一定係用冰鮮雞架喇,呢個炸得完全冇雪
前菜 — 日式漬茄子
胡麻豆腐沙律
日式南瓜湯
日式炸雞
熱辣辣既炸雞上枱,香氣四溢,大家都知炸雞一定係用冰鮮雞架喇,呢個炸得完全冇雪藏味,咬落去肉質彈牙,唔錯!
鐵板蒜片牛柳粒
可以話個蒜片同洋葱已經令我食到停唔到,牛柳粒一人餐黎計都算份算充足,食呢個撈飯係冇得輸的
和風溫泉蛋拌飯
事前已經被前菜小食開哂胃,再用呢個飯配合鐵板牛柳粒,食到真心停唔到,三扒兩撥我同女友分哂成個飯,初時以為個飯都會細碗,點知係大碗黎,正!乾身粒粒分明既飯粒我鍾意
自家製黃豆粉蕨餅(mocha)
甜品由蕨餅配合黑糖漿,算係完美滿足,唔會係西式Cake果種油膩邪惡感,舊餅煙韌有咬口,沾水糖漿令人更開心,食到最尾果時太滿足,竟然唔記得左為呢個甜品影相,可惜可惜!

散嗌既食品就有
酒盜芝士$68
呢個芝士配合餅,可以話送酒一流,如果齋食就會重口味,加埋酒先係美妙,飲酒既話除左炸物,相信呢個係一個好選擇
蒜香厚切牛舌芯串$68
奇怪點解會食到炭燒味道,佢烤得恰到好處,爽口易咬,味道充滿燒烤既味道但又唔會係燶果種味,肉質鮮甜,法官大人,我冇野講了
明太子燒飯團$46
如果以為飯團冇咩野好講既話就太睇少佢了,黎到時熱辣辣,佢將明太子燒溶哂係飯團表面,成舊飯外面已經烤到脆卜卜,但係入面保持飯粒既煙韌,用筷子一夾分開細細啖咁入口,完全感受到製作既用心過程,好味!
Sake(六根)
簡單嗌左一杯Sake,雖然15%,但飲落唔會太嗆,送酒盜芝士同食物都變得易入口,酒柔滑而甘香,停留係舌頭上面唔會太久
2024-06-06
5 分鐘 (堂食)