2020-11-09
今日落雨就係屋企附近搵野食~呢間蕃茄18開左一段時間,之前食過下午茶幾正,今晚就黎試下DINNER~同埋呢度既裝修好得意,好有懷舊香港既感覺,念舊既朋友可以黎試一試~招牌厚切豬扒煎雙蛋飯見到招牌兩個字通常都會叫黎試,因為叫得招牌冇理由係難食既~果然黎到都冇令我地失望,豬扒夠厚又唔乾,食落油份適中,加埋兩隻太陽蛋,成個組合都好吸引~豉油底調較得好好味,就咁將豉油撈飯都好正!麻辣墨魚頭叫左呢個小食,果種辣度係麻辣湯底隻辣,香辣得黎麻,好鍾意呢隻辣!加埋D蒜,而墨魚頭又彈牙,真係好惹味香口既小食!蔥花炒蛋治叫左蔥花炒蛋治烘底,烘底後外脆內軟既包,同蔥花炒蛋治好夾,蛋香充足,加埋蔥花特有既香味,有特色又夠飽肚!特色蕃茄濃湯上海麵配炒蛋、招牌瑞士雞脾呢個餐超抵,$55有麵有炒蛋仲可以自選小食,我地就揀左招牌瑞士雞脾,本身個餐係配通粉,但呢度既粉可以自選改做上海麵、米粉、米線或公仔麵,咁我地就揀左特別D既上海麵~一黎到既湯麵係好靚既紅色,飲下個湯底係好鮮甜既蕃茄味,仲有粒粒蕃茄蓉,上海麵唔係好多餐廳食得到,呢度既上海麵上準仲要唔錯,彈牙得黎又唔會浸到林哂~值得一試~而面頭既炒蛋都好大隻,好香滑,撈
招牌厚切豬扒煎雙蛋飯
麻辣墨魚頭
蔥花炒蛋治
特色蕃茄濃湯上海麵配炒蛋、招牌瑞士雞脾
一黎到既湯麵係好靚既紅色,飲下個湯底係好鮮甜既蕃茄味,仲有粒粒蕃茄蓉,上海麵唔係好多餐廳食得到,呢度既上海麵上準仲要唔錯,彈牙得黎又唔會浸到林哂~值得一試~而面頭既炒蛋都好大隻,好香滑,撈蕃茄食好似食蕃茄炒蛋既感覺~另外配既招牌瑞士雞脾不愧為招牌~瑞士汁好香甜,雞牌好大隻又入味,啖啖肉食到停唔到口~
招牌木碎花生多士
呢個我地當做甜品咁食,因為之前下午茶食過覺得真係超級驚為天人~厚多士切成一粒粒,落超多花生醬同煉奶,再加上大量花生碎,製作貌似簡單但配撘超級好食~不過二人SHARE就岩哂~一個人食會太漏~兩個人食真係超滿足!