2018-04-28
原來觀塘工廠區都有間好食兼抵食的日式餐廳, 有放題, 亦有日式套餐, 任君選擇, 聽朋友講咗好耐這間位於觀塘的日式餐廳, 今日終於有時間同他上去食了一餐, 真的要讚一讚佢, 因為份量夠大, 食物夠新鮮.我們叫了個爆鰻重丼及御前山盛share來食, 當這兩樣嘢食來到我們面前時, 我睇到眼都突埋, 好大份量! 見到這個爆鰻重丼, 超大兩條鰻魚已淋了些鰻魚汁鋪在飯上面, 鰻魚的長度真的是由碟頭去到碟尾, 整整一個碟的長度, 真的是爆鰻! 我係好鍾意食鰻魚飯的, 見到咁大條鰻魚, 未食已經開始流口水, 分了些飯及鰻魚在自己個碟度, 飯仲係熱騰騰的, 鰻魚好鬆化, 好肥美, D汁甜甜地帶出鰻魚的鮮香, 一小啖飯配上一大啖鰻魚,味道真是好夾好好味!御前山盛來到我們面前時, D吞拿魚蓉及海膽堆到碟上真的似山咁高, 好足的份量, 唔怪得叫御前山盛, 在堆到山咁高的吞拿魚蓉及海膽的下面, 有幾舊壽司卷,用紫菜包住的壽司卷裡面除咗有壽司飯, 仲包了些蟹柳, 青瓜等等在飯裡面, 我們在壽司卷上面放上一大箸吞拿魚蓉及海膽送入口, 哇, 份量多到你想一啖放晒入口是絕對不可能的, 淨係吞拿魚蓉已佔據了大半個口腔的
御前山盛來到我們面前時, D吞拿魚蓉及海膽堆到碟上真的似山咁高, 好足的份量, 唔怪得叫御前山盛, 在堆到山咁高的吞拿魚蓉及海膽的下面, 有幾舊壽司卷,用紫菜包住的壽司卷裡面除咗有壽司飯, 仲包了些蟹柳, 青瓜等等在飯裡面, 我們在壽司卷上面放上一大箸吞拿魚蓉及海膽送入口, 哇, 份量多到你想一啖放晒入口是絕對不可能的, 淨係吞拿魚蓉已佔據了大半個口腔的位置, 跟住仲有一小啖的壽司卷, 酸酸地的壽司飯好好味, 帶出吞拿魚蓉的鮮及香, 仲有海膽的鮮甜, 好好味! 齋食吞拿魚蓉你可能會覺得漏, 但與這壽司卷一齊食你會食到這吞拿魚蓉的香滑. 這御前山盛除咗超多的吞拿魚蓉及海膽之外, 仲有鮮帶子, 三文魚刺身以及介末汁拌鮮魷魚, 仲有醒胃的酸姜, 三文魚刺身及帶子刺身都好好吃, 三文魚肥美, 鮮帶子好鮮甜, 這個御前山盛真的是好食又抵食.
我們今天食的是套餐, 但我見到舖頭裡面好多人都在食放題, 唔怪得朋友極力推介這間, 今日一試, 果然非常值得, 我下次會再來食, 我下次食放題.