2012-05-14 54 瀏覽
相約好一大班朋友行山,路線由朋友定,係由大帽山郊野公園行到去大欖郊野公園嘅「大欖林道」,以大棠為終點,亦預告咗路程頗長,考耐力,不過就唔難行,全程絕大多數都係石屎路。天公造美,天氣清爽,雖然行咗都成4、5個鍾,但又真係唔算辛苦。最後,到埗大棠,坐車出番元朗,就齊齊去咗佳記食碗甜品過過口癮。雖然時為傍晚,唔係食甜品嘅黃金時段,依然人聲鼎沸,無他嘅,佢哋做埋小食,見好多客都係篤緊腸粉、魚蛋或雞翼尖。當然,佳記晌元朗好有人氣,好多好似我哋依類區外客,入開嚟就順路幫襯。我哋又成十幾個人,等咗一陣先拍到張三連枱過我哋。我同老婆叫咗一份B仔船,因為仲有下場,夜晚仲有一個飯局,所以一份B仔船兩個人食,已經夠晒。B仔船,香蕉船大家都係乜,而「B仔」二字差唔多等同好多生果咁解,所以哩個B仔船就即係生果加雪糕喇!以常用香蕉船嘅長形瓷兜,下面載住好多生果,有香蕉、西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜、水蜜桃、椰果,架床疊屋,堆到滿一滿,再加一大球雲喱拿雪糕上面,勝在大堆頭,拎到嚟幾有勢頭。真配服整嗰個師傅同個送食物嘅店員,睇落個B仔船啲嘢多到就跌就跌,但又無事喎,反而我哋一「筆」就「呢咁hea」,啲椰果跌到一枱都係。講真,單

餐牌1,選擇非常之多!
餐牌2

,反而我哋一「筆」就「呢咁hea」,啲椰果跌到一枱都係
睇埋另一邊係點。
B仔船,堆到成座山咁!
講真,單單只係一份雜果香蕉船,西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜未算好甜,水蜜桃、椰果又係罐頭貨,味道可以講話係平平無奇,你同我都整到嘅水平。只係行得累,有碗冰凍雪糕生果祭祭肚,涼透心之餘,有種「補充」嘅感覺,補充嗰份為食嘅心情
餐牌1,選擇非常之多!
餐牌2