2023-11-28 28 瀏覽
最近有間新開嘅韓式燒肉店,以70年代韓國富人會長屋企為題,佈置充滿復古風,走奢華風格,適合打卡!食物方面聽聞有全港首創海鹽牛油熟成豬肉,未食已經覺得吸引😋嚟到必試牛油熟成五花肉,見每枱都有叫到,師傅用牛油包住五花肉再做恆溫熟成,肉質軟腍多汁,牛油滲入豬肉裡面,香氣四溢,邪惡又好味道,果然係招牌菜!牛肉要咗牛肩脊同牛五花,前者肉味濃郁,嫩滑多汁,後者以韓式醬調味,油脂感豐富,搭配韓式小菜同生菜食可以中和整體油膩感,另外有時令蔬菜拼盤,煮至入味,腍身,感覺更健康~ 主食有蟹膏蟹籽拌飯同韓式水冷麵,蟹膏蟹籽各佔一半,蟹膏比想像中多,中間有蛋黃,撈埋一齊食好滋味🦀 水冷麵唔算好凍,麵條軟硬度適中,入口滑溜,食落幾refreshing~飲品有奶油桃桃烏龍茶,大大杯,上面有滿滿嘅cream,牛奶香濃,飲落順滑,配上烏龍茶,整體搭配好夾、甜品有烤年糕,估唔到咁大條,建議可以再燒燒佢,配埋黑糖都唔錯👍🏻