2021-07-23 64 瀏覽
又到左番工放lunch搜羅美食嘅時間啦🤩今日去Cubus食lunch, 留意到一間環境優雅,裝潢瑰麗堂皇嘅一間中菜館✨✨初頭覺得中菜館嘅lunch不外乎係點心,但發現呢間中菜館原來有lunch set menu😳包晒老火湯、頭盤、主菜同甜品, 未試過食中菜館嘅lunch set, 所以好想係呢個咁有氣派嘅中菜館食個靚lunch, 輕鬆咁享受午餐嘅時光☺️甫坐低就為我地準備茶水🍵叫左香片,茉莉花茶香撲鼻而來,微澀中帶點清香同回甘,好茶👍🏻老火湯 - 粉葛赤小豆煲鯪魚🐟老火湯熱辣辣,味道無得彈😌一飲就知道落足真材實料煲嘅,粉葛熬到出沙,湯入邊品嚐到綿綿粉葛沙,鯪魚味好鮮甜,豆香好濃,朋友飲完都讚呢個湯,好有住家湯嘅味道,好溫暖🥰頭盤 川味手撕雞🐓頭盤黎個有四川特色嘅小菜,辣得黎帶點麻香😋不偏不倚係正宗嘅川菜果種麻,麻得黎適可宜止,雞肉絲絲嫩滑,直頭想攞埋d汁去拌飯🤣🍚胡麻茄子🍆胡麻醬好開胃,茄子好吸汁,所以好入味,一口一啖茄子,滿足😆青瓜海蜇頭🥒前兩道頭盤嘅醬汁較濃味,食番舊青瓜好清新,青瓜係醃過嘅,酸酸地,海蜇頭好爽脆新鮮😊主菜荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯🍃呢一道主菜係必食!無諗過係用蒸籠焗,

老火湯 - 粉葛赤小豆煲鯪魚🐟

頭盤
川味手撕雞🐓

胡麻茄子🍆
胡麻醬好開胃,茄子好吸汁,所以好入味,一口一啖茄子,滿足😆

青瓜海蜇頭🥒

主菜
荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯🍃
呢一道主菜係必食!無諗過係用蒸籠焗,賣相精緻有心思,一打開個蓋真係好香😎胃口大增,焗飯仲要用荷葉包住黎焗,荷葉雅緻青綠之餘仲有食療效用,消暑利濕,焗出黎嘅飯仲帶點清香,顆粒分明,完全唔會過濕。煎雞食到有陳皮嘅回甘,雞肉嫩滑入味,呢個中式焗飯如果係普通酒樓有得食就好啦,我會為左呢個焗飯而成為常客❤️🧡💛

鮮淮山炒和牛🐂
睇呢道菜嘅名覺得係fushion菜😂中式mix 日式,初頭覺得話就話係和牛,估計應該都係普通牛肉,但食落口真係和牛,似係去日本食燒肉時嘅和牛👏🏻質感嫩滑,肉香味好濃,配埋淮山一齊炒,比較健康。

鳳梨咕嚕肉炸雲吞
前兩度主菜都係帶咸,中途上左呢度酸酸甜甜嘅,味蕾有新嘅享受😚咕嚕肉外邊果層粉完全唔厚,皮薄肉嫩,鳳梨同士多啤梨好清甜可口🍍🍓炸雲吞唔會好油,脆脆地當小食咁好香口😉

XO醬法邊豆炒帶子
呢道菜送飯一流,食唔停口🍚XO醬好惹味,帶子新鮮,仲要煎得好好,外邊微焦,裡邊嫩滑多汁,法邊豆青綠新鮮,同XO醬好夾👍🏻

甜品 - 桂花雪梨燉蘆薈🍐
呢個甜品用個小燉盅裝住,熱氣奔騰,燉嘅火侯好夠,食落口好滋潤,喉嚨倍感舒服☺️甜度適中,桂花中和番個甜度,帶點淡淡嘅清香。好鍾意雪梨嘅口感,軟中有點粒感,好得意嘅口感,雪梨好入味,有種食緊冰糖燉燕窩嘅感覺,果然係御膳🤤

顏府御膳嘅菜式味道同賣相都在水準之上,唔係講笑,真係好好食😋😋我最後不得不提係地方坐得舒服之餘,用餐環境古色古香、典雅別致。疫情期間去其他餐廳食野都係用塊膠板隔開隔離枱,但呢度竟然係用中國風嘅屏風,淨係呢點都做到咁細微,已經加晒分💯