2020-06-06
喺屋企都食到大廚級鑊氣海鮮🦞媽媽生日係全年最重要嘅日子😊,但佢近月都好擔心出街食飯,於是我哋就絞盡腦汁諗點樣同佢慶生呢?長輩們最鍾意食海鮮,不過我就真係冇咁嘅廚藝可以煮到好餸🙈。因此都係努力啲上網搵吓有乜好嘢食。我哋揀咗蟹將軍喜記,因為貪佢全港都有免運費優惠,嗌個套餐就最方便,諗都唔使諗呀。餐廳好貼心,外賣食物係用鋁箔保溫袋Pack好,所以食物嚟到仲係熱辣辣。阿媽話個袋仲可以重用添👍。我哋個套餐有避風塘炒蟹(一個盒都裝呵哂😍)、椒鹽骨、蟹油炒麵、豉椒炒蜆、薑蔥蒸沙巴龍躉魚、金銀蛋浸娃娃菜、涼伴木耳。其中避風塘炒蟹真係好味到不得了,啲蟹鉗勁好肉,好似食緊塊扒咁。海鮮最緊要就係鮮味,避風塘辣好惹味,但同時唔會蓋過蟹肉嘅鮮味,不得了。啲人話食蟹嘅時候會唔講嘢,原來真係真㗎,因為大家都掛住食。而且係屋企食更加方便,因為剝殼可以剝得自在啲😊。阿媽餐生日飯大家都食得好開心,滿足呀,味道同堂食一樣好味。