2018-04-20
去到大尾篤,一定要燒嘢食啦!今次同朋友專登由沙田踩單車入大尾督,做運動出身汗後,就去麥師傅食燒烤放題醫肚,慰勞五臟廟。😬因為地方實在太大,可以容納成千人,所以唔使訂位,去到walk in就OK啦!俾錢後就入去自己搵個靚位,跟住就會有專人幫你透爐,十分之方便。而同時就可以去玩嘢食先我哋只係兩個人燒嘢食,但係都比咗一大盆食物我哋,有腸,雞翼,豬扒,牛扒,魷魚等等,目測應該有三至四人份量,當然多人嘅話,大部份嘅食物都係可以任添嘅。🤤要品嚐到好味嘅食物,用料同埋燒烤嘅技巧,兩者缺一不可。我最鍾意就係芝士腸同埋雞翼,芝士腸外皮香脆,入邊嘅芝士汁香濃,爆發一刻陪感滋味,而雞翼大隻得嚟,肉質十分之鮮嫩,好食到要encore幾次!👍🏾雖然入場只係包一罐罐裝飲品或者一支水,但係飲品嘅價格尚算相宜,有啤酒、竹蓆茅根、果汁汽水等等,所以燒嘢食都唔駛怕口渴冇野飲。😋時間過得好快燒左三個鐘頭,終於食飽喇!人頭費每位$140另加透爐費$50,唔想踩單車入嚟咁辛苦,亦都可以選擇搭巴士小巴,揸車入嚟有得免費泊車添!下次去大尾篤又可以再試過!