(非會員)
2006-06-18 0 瀏覽
和朋友第一次幫襯, 朋友叫了蟹肉滑蛋湯烏冬(熱),我叫了冷烏冬一客, 另加牛肉薯餅及餃子.冷烏冬上桌,一看便覺得不對勁.烏冬個樣"乾爭爭",同埋條烏冬既"橫切面"竟然呈4方型,望落好似一堆生既麵粉條放左上碟咁.落到已經唔開胃.都要食既,點了醬冷烏冬專用醬汁+wasabi再放入口,食落果然實的的,麵條中間直頭好似未熟咁,好硬,仲有少少陣生麵粉味.朋友的蟹肉滑蛋湯烏冬,我都試了一小碗. 因為熱食,烏冬"林"好多,但依然唔算得上好食,中間都仲係覺得生生地.除左烏冬本身,其餘蟹肉+滑蛋+湯底其實都算好味.牛肉薯餅及餃子都合格,無咩特別. 價錢這麼抵,唔會要求太高.平時見$10一個烏冬,係唔會批評咁多,但係呢樣係佢招牌菜,打正旗號日本正宗製法,所以失望越大.所謂日本正宗,可能只係佢地d小麥粉係黎自日本,其餘製麵及烹調工序就未必跟隨總公司的standard了.