2021-03-29
🎈La Rosabelle Bar & Grill 🔍東涌怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖-----自從東涌Sheraton開幕之後,酒店樓下附近都進駐左唔少新嘅餐廳,呢一間西歐古典藝術風餐廳酒吧就係其中一間。🍽餐廳分為室內、室外兩個部份,室外嘅座位光線充沛得黎有簷篷遮擋太陽,室內則空間感極大,有大量油畫裝飾及有桌球檯同飛鏢機等供客人任意使用。🍽三色香腸拼盤$198三種香腸分別係Kasekrainer 法蘭克福腸 、Bratwurst 巴雷特香腸及Chorizo 西班牙香腸。-◆Kasekrainer係最傳統嘅德國香腸,食落多汁有彈性,鹹度適中,唔需要配任何野,就咁食都正。-◆而Bratwurst 則芝士味濃郁,切開中間就會見到芝士緩緩流出,鹹度較高,適合配酸菜或薯蓉一同食用。-◆最後Chorizo 西班牙香腸嘅鹹度則是前述兩者嘅中間,腸衣韌勁強,咬落去有明顯顆粒感,肉質比較有咬勁,有少少似臘腸嘅感覺,切片後作為佐酒小食一流。🍽炭燒豬仔骨配炸薯條 $228滿佈鮮橙色燒烤汁嘅豬仔骨,簡單一切便可輕易離骨,肉脂比例均衡,咬落肉質香腍無雪味。而炸薯條亦係份量比得重手大方,外脆內綿密,唔
🔍東涌怡東路9號灣景薈地下G01-G02號舖
🍽三色香腸拼盤$198
🍽炭燒豬仔骨配炸薯條 $228
滿佈鮮橙色燒烤汁嘅豬仔骨,簡單一切便可輕易離骨,肉脂比例均衡,咬落肉質香腍無雪味。而炸薯條亦係份量比得重手大方,外脆內綿密,唔會過多空氣感,食完好飽足。
👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻