2018-02-15
近排經常嚟紅磡覓食,繼早前去黃埔新天地吃過泰菜後,這晚兩口子又再次踏足紅磡,而今次嘅目標就係寶其利街呢間開業不足半年嘅「龍門冰室」。據說這間新舖係餐廳嘅第五分店,生意愈做愈大,睇嚟食物應該有番咁上下水準。踏進店,環境好新淨,門面光猛企理,不過地方就唔算闊落,而且座位擺放得有點密麻,幸好來到時,時間尚早,可以輕易搵到個卡位就坐,所以感覺亦蠻不錯。安頓後先拿起厚厚的餐簿細閱,有常餐、撈丁餐、意粉餐、鐵板餐、流心奄列餐、玉子燒餐、麻辣麵/飯餐、精選晚餐、珍珠鐵板飯晚餐,另外亦有湯、沙律、小食、飲品、窩夫、木糠布甸、提拉米蘇及班戟餐等,選擇勁豐富;而且幾十蚊就已經有交易,非常經濟。筆者喜歡吃雞翼,店裡的雞翼有兩款口味,包括蜜糖同椒鹽,由於我倆都特別愛甜,所以就選了客蜜糖雞翼 ($38) 做前菜。雞翼一共有 6 隻,外皮烤得唔算香脆,不過入面雞肉很滑,而且完全沒有半點多餘脂肪,配上蜜糖,能提味之餘,亦減少了雞翼的油膩感。晚餐分別點了鐵板餐星級雜扒 ($95) 同肥牛炒一丁。雜扒餐非常之大堆頭,用料豐富,有西冷牛扒、雞扒、英式腸、煙三文魚和炸帶子等。扒餐可以選配飯,意粉或薯菜,而醬汁就有黑椒汁、
晚餐分別點了鐵板餐星級雜扒 ($95) 同肥牛炒一丁。雜扒餐非常之大堆頭,用料豐富,有西冷牛扒、雞扒、英式腸、煙三文魚和炸帶子等。扒餐可以選配飯,意粉或薯菜,而醬汁就有黑椒汁、蒜蓉汁、龍蝦汁、鮮茄汁、芝士汁和咖喱汁可供選擇。
西冷火候控制得唔錯,肉質軟腍、雞扒厚度適中、豬肉腸皮脆多汁、三文魚帶煙燻香、帶子炸得香脆不油,整體水準都唔錯。
鐵板餐會跟一客雜菜湯,雜菜湯上桌時熱辣辣,入口濃稠適中。
反而另一客肥牛炒一丁 ($46) 就有少少失準,麵條弄得有點過乾,油水不足,有欠香口,幸好肥牛下得夠慷慨,分量極多,吃起來亦唔算嚡口。
食完咁多肉,當然要揀番碟蔬菜來平衡一下。點了芝士焗西蘭花 ($28),西蘭花非常大碟,分量不少,食落夠曬爽口,唔會肥淋淋,而且面頭舖滿厚厚的芝士,入口「芝」味濃郁。
跟餐飲品點了凍鮮奶咖啡及菠蘿冰 (+$6),前者奶泡豐富,質感幼滑、而後者菠蘿冰雖然唔係用新鮮菠蘿炮製,不過味道亦頗清甜。
點套餐可以加錢配甜品,有提拉米蘇 (+$12) 同木糠布甸 ($8),Tiramisu 食落非常黏滑,不過就稍嫌唔夠企身,幸好芝士味非常突出,入口帶絲絲酒香,就算食曬成杯都唔覺膩。至於木糠布甸,質地亦十分軟滑,底面及中間有餅乾碎,口感均勻,具層次感。呢兩款甜品,如果係單點嘅話,價錢分別為 $22 同 $18,所以建議大家跟餐點吃,會比較划算。
整體來說,這裡的食物,款式甚多,加上價錢夠親民,難怪就當晚所見,食客亦絡繹不絕。