2019-01-21 124 瀏覽
最近發現大埔開咗間新嘅東南亞餐廳, 所以搵咗 屋企人同我去試, 餐廳嘅環境好企理, 乾淨同埋座位闊落。餐廳食物主要係馬來西亞菜為主, 有我最鍾意嘅喇沙, 價錢都唔會好貴。我哋叫咗個海鮮喇沙摻摻,摻摻有兩溝嘅意思, 即係將兩種麵溝埋一齊,跟足馬來西亞嘅做法, 小弟都食過其他東南亞餐廳, 跟呢個做法嘅唔多。 湯底有濃郁既咖哩同椰奶味,海鮮料有蝦,蜆,魚片, 豆卜和蛋,足料同埋新鮮,食到蜆有鮮甜味。香茅豬扒椰漿飯豬扒用香茅其他香料醃製, 肉質鮮嫩。椰漿飯有香茅和椰漿味, 有啲似海南雞飯嗰啲香油飯, 但佢係少咗黃薑味多咗椰漿味。配料有花生,魚干同埋一隻煎蛋。另外加咗啲小食每款18蚊:春卷, 馬鈴薯蝦卷同埋沙嗲雞肉串燒。春卷同埋蝦卷個味道正常, 沙嗲串燒個醬汁好惹味。飲品叫左個即磨咖啡同埋檸檬薏米水, 檸檬薏米水係店員推介, 店員稱係當日煲嘅, 唔知款式會唔會轉。

香茅豬扒椰漿飯
豬扒用香茅其他香料醃製, 肉質鮮嫩。
配料有花生,魚干同埋一隻煎蛋。

另外加咗啲小食每款18蚊:
春卷, 馬鈴薯蝦卷同埋沙嗲雞肉串燒。
春卷同埋蝦卷個味道正常, 沙嗲串燒個醬汁好惹味。