2022-09-21
💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.9/5💜 除咗抹茶之外,朱古力就係我最中意嘅食物😍朱古力迷一定要留意呢間cafe,位於大坑的精品朱古力店🍫用可可果和植物做裝飾,帶文青風格🌿✅厄瓜多爾朱古力$57天氣太熱選咗凍飲,好消暑☀️72%濃度朱古力,果然沒有令我失望☺️朱古力味道濃郁,入面加咗可可蜜,帶果香味😋用咗cocktail的方法調製,可以走冰,減少冰塊融化之後令朱古力味道變淡,唔會破壞朱古力濃郁感🧊✅CHOKOHOOD PARTY $128🍫意式奶凍、可可蜜、可可豆碎奶凍上面有可可豆碎和可可蜜,可可豆碎係可可的果肉,如果單食可能會覺得有點澀,但配合可可蜜和奶凍的甜味就恰到好處😍好欣賞佢地嘅配搭,加上奶凍香滑,可可的配搭另食物的更層次豐富👍🏻🍫黑朱古力泡芙泡芙外皮酥脆,忌廉充滿朱古力香,採用意大利黑朱古力製造,所以唔會太甜😄🍫海鹽焦糖雪糕、朱古力威化筒、單一產地朱古力醬、可可豆碎賣相吸引🤩雪糕配焦糖醬和厄瓜多爾朱古力醬,雪糕好滑仲要係我中意嘅焦糖味😍🍫冷泡可可茶用可可殼經過一晚浸泡,發酵過的味道有啲似酒味,味道帶回甘🌿🐻總結店員會細心介紹每款食物,不但增加朱古力的知識,仲有一個很好的體
💜回頭指數:4.9/5💜
✅厄瓜多爾朱古力$57
✅CHOKOHOOD PARTY $128
🍫意式奶凍、可可蜜、可可豆碎
🍫黑朱古力泡芙
🍫海鹽焦糖雪糕、朱古力威化筒、單一產地朱古力醬、可可豆碎
🍫冷泡可可茶
用可可殼經過一晚浸泡,發酵過的味道有啲似酒味,味道帶回甘🌿
🐻總結
店員會細心介紹每款食物,不但增加朱古力的知識,仲有一個很好的體驗☺️
📍CHOKOHOOD (大坑)
大坑銅鑼灣道90-96號地下92(E)號舖