2019-01-15
男友由細到大的車仔麵,在大圍應該無人不識就係佢-《顯徑車仔麵》。首先覺得此店有一種歷史感,沒有豪華裝潢只有平實的一面。入內的地方不大,但有種街坊鄰里的感覺。餐紙上的食物都相當抵食,一麵一餸$21,一麵三餸只係$35附送豆漿,如果想轉其他飲品只需另加$5!麵底有十款選擇,湯底則有兩款另外更有多款經典食物及熱賣推介。素菜也有12款之多,估不到更有甜品系列,近期流行的芋圓系列等。三餸一麵$35手工韮菜餃、炸雞翼(+$1)、炸魚皮(+$2)連同油麵及凍奶茶,合共$43。首先手工韮菜餃皮薄餡靚,韮菜的份量飽滿不錯。炸雞翼有2隻,大大件有家的感覺。炸魚皮獨立包裝的關係,脆身又美味。另外還點了紅豆綜合QQ圓$36,凍食的關係另加$2。紅豆的份量頗多而且有起沙又濃郁,內有煙韌的芋圓、地瓜圓等材料,甜度恰到好處。除了車仔麵,甜品也是不錯。
三餸一麵$35