2023-08-02
圍方新開張嘅第一日打算去搵好野食,商場入面間間餐廳都超多人排隊,最後因為當日好有燒肉𝘮𝘰𝘰𝘥就揀左呢間韓國料理餐廳🇰🇷餐廳嘅環境主要以木色為主,睇落去好乾淨舒適,而且啲坐位都好闊落,兩個人都會分配到四人枱。一入座,職員就會上當日嘅前菜,有泡菜、大豆芽、醃茄子、海藻類醃製品等等。午餐嘅餐單涵括咗好多唔同類型嘅韓式料理,例如水冷麵、石頭鍋飯、大醬湯等等。當日我地係燒肉mood,就放棄左其他韓式料理主戰韓式燒烤。˚✧₊和牛特選 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗦𝗲𝘁 (𝗛𝗞𝗗 𝟮𝟲𝟱)呢個和牛特選set 包括了多種和牛部位,每一種都係經過細心挑選和處理的頂級肉品,有和牛舌、和牛上肋肉、極上牛小排同和牛肋眼上蓋,每種肉類都好有牛味,配合埋韓式醬油同芝麻鹽真係好香口。幾款牛肉入面最好味係和牛上肋肉,啲肉好軟咬落好香牛味。˚✧₊特選燒烤定食 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗕𝗕𝗤 𝗦𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗮𝗹(和牛上肋肉、慶州黑毛豬五花肉、豬皮配黃豆粉) (𝗛𝗞𝗗 𝟭𝟲𝟱)另外我地仲叫左一個自選嘅燒烤定食,和牛上肋肉係指定肉類,另外可以喺四種肉類當中再挑選兩款。記得以前係韓國食過燒豬皮好正,就揀左黑毛豬五花肉同豬皮。個人認為呢間
另外我地仲叫左一個自選嘅燒烤定食,和牛上肋肉係指定肉類,另外可以喺四種肉類當中再挑選兩款。記得以前係韓國食過燒豬皮好正,就揀左黑毛豬五花肉同豬皮。個人認為呢間餐廳嘅豬比牛更有驚喜,五花腩厚度岩岩好,唔會太薄,煎到個邊脆脆地再夾埋泡菜一齊食超級好味。豬皮更加無令人失望,燒過嘅豬皮好軟熟,又有啲油脂嘅香味,但唔會太膩,好推介大家去試下,食到唔停口🤤
另外,午餐包左一杯飲品同一碗細嘅生蛋牛肉飯,價錢黎講都算性價比高。叫左杯青檸梳打同埋杯柚子檸檬梳打,清爽嘅味道可以幫手沖走燒肉嘅油膩。行新商場行到攰攰地再入去食餐燒肉補充energy都係個幾唔錯嘅選擇🥰
갈비궁 𝐆𝐀𝐋𝐁𝐈 𝐆𝐔𝐍𝐆
大圍車公廟路18號圍方3樓 331舖