2024-05-01
位於大圍嘅捌哥‧馬拉籽 特色馬拉茶啡廳,地方雖然唔係好大,但無論門面及內在嘅環境都充滿馬拉色彩。一入去,已經比牆上嘅壁畫吸引住😍Menu內的馬拉美食選擇非常之多🥰,以肉骨茶為例,已經有多種配搭選擇👏🏻👏🏻👏🏻真係樣樣都想試啊😜✔️細滲~肉骨茶($106)肉骨茶可以任Refill👍,我地揀左細滲,貪佢有齊所有材料,樣樣都可以試,細沙鍋承載着排骨、豬手、金菇、豆卜、雞腳、豬肚等材料非常豐富,而且完全吸收晒肉骨茶嘅味道,中藥味適中,不會過濃過淡👍,私心❤️推介🤩✔️辣死你嗎配生炸全雞髀($92,黃薑飯另加$5)大圍店獨有,賣相好吸引,色彩繽紛,大大隻炸雞髀,外皮夠乾身酥脆,黃薑飯配埋參巴醬嚟食,好夾👍仲有D啲咖喱薯仔,好入味,我連青瓜🥒、小魚乾同雞蛋都食埋,好夠飽😋😋👍✔️玻璃魷魚蕹菜($58)店舖人氣之選,玻璃魷魚🦑 魷魚色白透明似玻璃,入口彈牙有咬口,淋上特製辣汁及炸蒜,好惹味👍😋😋✔️檳城福建🦐蝦麵($84)湯底非常濃郁,蝦香四溢,配料亦相當豐富,有虎蝦、魚片、腩肉、雞蛋、芽菜、蕹菜等,份量都唔少,配埋用蝦製作嘅辣醬,超級惹味,好滿足🥰✔️馬拉沙嗲串燒(豬、牛、雞任你配搭)($64/3 串)我哋各
✔️細滲~肉骨茶($106)
✔️辣死你嗎配生炸全雞髀($92,黃薑飯另加$5)
✔️玻璃魷魚蕹菜($58)
✔️檳城福建🦐蝦麵($84)
✔️馬拉沙嗲串燒(豬、牛、雞任你配搭)($64/3 串)
我哋各嗌咗一串,肉質帶有炭燒味,香甜惹味嘅沙爹醬係靈魂所在🥰,當中我覺得豬肉最好食,咬落口多左一份油香🤤
✔️檸檬薏米水($30)
清新去濕,連薏米都食晒😆
✔️冬瓜龍眼茶($30)
清甜解渴,寧神去濕之選。
@bagus.kawanku
🌴捌哥‧馬拉籽 特色馬拉茶啡廳
📭大圍積存街14號兆苑地舖(大圍站 A 出口)
☎️28840886