2024-01-04 1567 瀏覽
呢排隔好耐都冇食過台灣菜,今次去左我想去既商場圍方,就揀選台灣餐廳 "台北倆伴",款式都幾多,就試吓啦!餐廳環境都好開揚,簡約木系設計,雖然地方唔係好闊落,但感覺不錯。下午時段來到,餐牌內都有好多選擇,套餐有紅燒牛肉麵、滷肉飯、新竹米粉、、大腸麵線、麻辣鴨血拌麵、蛋餅等,仲有台小鍋、台灣夜市小食、台式特飲等,地道嘅台灣食品。紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯    $58牛肉麵湯底濃香,用咗幾小時熬出,每一啖都係精華,牛肉比想像中厚,食起嚟口感十足,肉質嫩滑,牛味濃郁,麵條爽口彈牙,散發麵粉清香,配合新鮮爽甜嘅紅蘿蔔,好味嘅牛肉麵必食首選。滷肉飯係我喜歡台式料理之一,肥美嘅豬肉加上香濃嘅醬汁,特別滋味。花鵰雞卷麻辣拌麵 配 : 紫菜貢丸湯及地瓜酥    $56雞卷帶陣陣花雕酒香味,雞髀肉鮮嫩,腍滑入味,一咬即化,拌麵軟滑爽彈,煙煙韌韌,麻辣惹味,配合清甜嘅紫菜湯,貢丸爽口,以及炸得非常鬆脆嘅地瓜酥,口感香甜軟綿綿,外脆內軟,好吃的台式小食。古早烤台灣香腸    $56台式香腸味道有少少甜甜地,皮脆肉香,肥瘦均勻,咬落去肉汁豐富,肥而不膩,夾埋蒜片一齊食,係好味嘅台式小食。士林夜市蟹蓋 (3件)
紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯    $58
紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯
花鵰雞卷麻辣拌麵 配 : 紫菜貢丸湯及地瓜酥    $56
花鵰雞卷麻辣拌麵 配 : 紫菜貢丸湯及地瓜酥
古早烤台灣香腸    $56
古早烤台灣香腸
士林夜市蟹蓋 (3件)    $52
賣相已經覺得好鬆脆,內裡餡料十足。蟹蓋焗得好香,入口軟綿,食到材料好豐富同鮮味,有蟹肉、豬肉、沙葛、洋蔥、紅蘿蔔、粟米粒,香脆可口,美味。
士林夜市蟹蓋
士林鹽酥雞    $48
粒粒雞肉新鮮熱辣辣炸好,外皮炸得酥脆可口,啖啖肉,肉質夠嫩滑,配有一小碟台灣豆乳,即是腐乳,沾上後鹹香惹味。
士林鹽酥雞
套餐包指定飮品,可升級台式特飲。揀咗桂圓紅棗茶,天然香甜味,桂圓及紅棗,飲落好潤喉  ;  以及荔枝烏龍冷泡茶,口感清新,少少甜,甜度啱啱好,解渴涼爽。
桂圓紅棗茶

荔枝烏龍冷泡茶