2017-07-17
身為一名為食既沙田友 吃貨小妹對大圍既食店都算係瞭如指掌 間中都會係大圍一帶巡視一番 當見到有新店必定搶閘去試最近行過工聯會附近就發現開左間新既日本料理店裡頭大部份家具, 擺設都係桃木色 層架上放滿唔同既日本酒瓶 雅致好看忘記左個前菜叫咩名 賣相好攪笑 好似千層麵咁 但其實係用生菜砌成 完全睇到廚師既刀功特別帶子壽司 帶子好大粒 完整一粒將整舊壽司飯覆蓋住配上輕炙過既海膽同鮮甜既三文魚籽 味道有層次 物有所值 食親日本料理總係心思思想食牛肉烏冬當日餐廳職員送上呢碗牛肉烏冬時 就做左樣一下令我驚喜既轉碗動作 職員放低烏冬後 小心翼翼地將碗既正面慢慢擰向我(傳統日本茶道奉茶時都會出現既手勢)呢個小舉動 頓時令喜愛日本文化既小妹覺得好優雅烏冬送到時安格斯牛約七成熟 剛剛好 熱湯味道濃郁 天氣咁熱 食完熱烏冬 可以食返幾啖冷蕎麥麵balance下就最好不過啦
最近行過工聯會附近就發現開左間新既日本料理
食親日本料理總係心思思想食牛肉烏冬