2009-03-30 85 瀏覽
細佬又要準備過返去加拿大繼續讀書,臨走前我提議不如去食返餐,細佬同阿媽提議我食粵菜,我決定去試呢間 - 西苑 - 銅鑼灣利園二期 (即嘉蘭中心),雖然呢間係第一次去,但佢有一間分店喺太古城,水準亦都有返咁上下。訂了7:30枱,但係我地只係過咗兩分鐘,佢地已經打電話嚟摧,原來佢地真係好多客,好旺場。知客比咗一張頗大嘅六人枱我地,但係一座低,佢地已經拿拿聲擺好餐具,仲好似想我地即刻決定點咩菜,不過我地當然唔會理會佢,雖然佢地個個伙記都好想我地快啲點菜。今晚有兩個四人嘅set menu,其中一個有我細佬好喜歡食嘅片皮鴨($788),二話不說阿媽同阿爸已經決定要呢個,但係後來部長說餐入面嘅片皮鴨同埋另一個餸已經冇得供應....你話有冇搞錯,7:30已經賣哂,咁夠竟幾早嚟至有得食呢,淨係佢地跟本就唔想我地叫咁平嘅嘢呢.1. 西苑大哥义燒 > 賣相本來唔係好好,表面好似燒得過火,又冇咩肥肉,點知一咬落去就不得了,肉質鬆軟,少少脆面,夠蜜味,而且個師傅應該係考究過切嘅size,因為雖然係厚切,但係仍然係唔覺大舊,因為夠鬆,仲有"大哥义燒"呢個名係Registered添,真夠誇張2. 土伏苓五

2. 土伏苓五指毛桃煲老鷄 > 呢個湯一飲就知係落足了嘅老火湯,唔多味精,之後亦無需大量飲水,夠火候

3. 馬拉盞牛肉通菜爽 > 牛肉係落咗鬆肉粉,但係又落得啱啱好,炒出嚟仍然有好香嘅牛肉味,啲菜作然好爽,而且係有少少辣,非常惹味,食到唔停得口,因為太好食,連最後一舊牛肉都清埋

4. 中式煎牛柳 > 亦都係落咗鬆肉粉,不過雖然肉質好嫩,但係表面就好似唔係點煎過,冇咩濃,唔係太香,洋蔥都係一睇就知未爆香,唔知係咪太趕時間呢

5. 西苑粉絲蟹煲 > 蟹有好多膏,一食就知係靚蟹,但係煲得過咗時,啲粉絲好乾了,又太多黑椒,蓋過哂啲蟹嘅鮮味,最敗筆嘅一個餸

總結:值得帶朋友一試,粵菜嘅一個好選擇,四餸一湯四個人$700,平均每人$175,一個餸平均$90,唔算便宜,但論質素論份量都算合理,最緊要好食嘛....
西苑大哥义燒
土伏苓五指毛桃煲老鷄