2016-05-16 783 瀏覽
今日,我同阿妹去行街;見到螢壽司,又心思思想食就走左入去食。啲餐具以黑同啡色為主;感覺好日式的感覺入到餐廳,見到餐廳有好多刺身;就叫左「特選刺身盛」:馬糞海膽﹑牡丹蝦﹑螢光魷魚﹑油甘魚和間八;螢光就細細隻,但裡面好多膏:而且肉質鮮甜。本身我最怕食海膽,但佢竟然令我食完再食,軟綿綿的質感,味道小小甜。下面的的相片係間八,可以見到紋理都好清晰!但我比較鍾意食油甘魚,有少咬口!個牡丹蝦頭可以叫佢加落味噌湯度煲,飲落去好清甜;湯本身唔太咸,而且有豆腐同海帶!我好鍾意!之後我仲叫燒豚肉露筍﹑牛舌同鹽燒雞翼﹑特色燒廣島蠔﹑海膽芝士釀蟹蓋;雞肉烏冬同鰻魚飯。牛舌的肉質比較滑;豚肉露筍的露筍好爽口,佢的露筍本身水分 中和豚肉的油!食落去唔太溜。蠔上面有好多蒜粒,蠔都幾大隻,仲要原隻上:食落有蒜的甘香味,隻蠔好甜。芝士海膽焗蟹蓋,份量都少;蟹肉好足!食落芝士唔會太溜。鰻魚飯用木盒盛起,仲有蓋;未食到時可以keep住個温度。食落去完全無魚骨:魚肉質好淋,係我本人貪心,如果多鰻魚汁就最好啦雞肉烏冬的烏冬比出面扁身,雞絲都淋;佢用嘅的清湯,食落去無咩味精!
啲餐具以黑同啡色為主;感覺好日式的感覺
特選刺身盛
間八
芝士海膽焗蟹蓋,份量都少;蟹肉好足!食落芝士唔會太溜。
2016-05-10
特選刺身盛