2022-04-21
成日去大埔返學,都好少去附近行吓食吓嘢🤔 經同學介紹附近太和有間隱世高質嘅法國菜Fine Dining ,仲要係前酒理廚師主理🤩 就即刻約埋朋友去試🥂見到好多款都想試😆 而一人餐都幾豐富,完全係夠兩個食~ 所以就叫咗$1088 一人餐再加啲小食啦~~烤加拿大海膽多士 $198海膽上面有金箔,望落去真係好吸引😆海膽好鮮甜,食落去嘅質感好creamy,口感好soft✨ 多士好鬆脆,食落去同海膽好夾💕套餐包括;法式濃湯-牛肝野菌忌廉湯野菌味道好濃郁,每一啖湯都會食到粒粒野菌✨ 蒜蓉多士烤到脆卜卜😆聖誕季節限定煙燻火雞沙律火雞肉有淡淡煙熏味,調味適中💕 搭配橄欖油黑醋嘅蔬菜,食落去好開胃✨法式傳統焦糖燉鵝肝鵝肝整到焦糖燉蛋嘅模樣,食落去咸甜咸甜咁~好似係一道甜品嘅前菜😆唔錯💕高級魚子醬泡沫生蠔新鮮生蠔配上魚子醬嘅鹹香✨恍如置身喺大海一樣,入口順滑好爽口,好鮮甜💕威靈頓牛柳五成熟牛柳再加埋外面嘅酥皮,佢哋完美咁融為一體,食落去好鬆軟✨ 搭配微辣嘅蒜蓉及配菜,令人一啖接一啖,值得一試✨特色黑松露帶子薏米飯一嚟到就聞到超濃郁嘅黑松露香✨真材實料嘅黑松露,帶給獨特嘅感覺~帶子鮮甜, 薏米飯都幾特別,食
烤加拿大海膽多士 $198
套餐包括;
法式濃湯-牛肝野菌忌廉湯
聖誕季節限定煙燻火雞沙律
法式傳統焦糖燉鵝肝
高級魚子醬泡沫生蠔
威靈頓牛柳
特色黑松露帶子薏米飯
一嚟到就聞到超濃郁嘅黑松露香✨真材實料嘅黑松露,帶給獨特嘅感覺~帶子鮮甜, 薏米飯都幾特別,食落去口感QQ彈彈💕
日本原隻海膽雪葩
第一啖食落去好似係熱帶水果嘅味道,後來海膽味會越嚟越突出✨ 感覺都幾特別~原來海膽做甜品都好好食好鮮甜💕💕正😆
Bubble bee $82
菠蘿加橙汁,仲食到淡淡果肉✨ 打卡靚外,飲落去好清爽✨
Barwang The Wall Chardonnay $88
聞落去有香醇嘅水果味,飲落去好清香✨ 酒精味唔算太重,好順口💕
總括嚟講,環境氣氛同食物質素都唔錯👍🏻 而且每款食物都好精緻擺盤好靚🥰 係一間值得一試嘅法國菜🥰