2021-09-05 241 瀏覽
近排好忙少咗出街食飯, 今日襯想完堂, 同朋友喺附近食個午餐諗吓好似好耐冇食過泰國菜, 我哋就去咗頂豐雞煲食嘢聽朋友介紹頂豐雞煲係由泰國人主理嘅餐廳, 廚師都係泰國人, 務求打造正宗嘅泰國風味<泰式豬頸肉沙律>天氣好熱, 想食酸酸辣辣嘅嘢我哋嗌左一份泰式豬頸肉沙律, 豬頸肉份量好多口感爽身, 配搭酸酸辣辣嘅泰式醬, 非常開胃<泰式海鮮冬陰功湯>唔知幾時開始, 大食妹已經比冬陰功湯嘅魅力所折服次次食泰國菜, 都一定要嗌碗頂豐雞煲嘅泰式海鮮冬陰功湯又酸又辣, 而且海鮮份量同種類都非常多<泰式石鍋雞>頂豐雞煲除咗做泰國菜外, 雞煲都非常出名因為晏啲仲有嘢做, 我哋只嗌左泰式石鍋雞試吓味泰式石鍋雞雞肉好嫩滑, 份量亦唔少, 裏面加入左多種香料, 一開頭食嘅時候比較淡味, 但愈煲愈麻辣而家雞煲做緊半隻雞煲送美國肥牛一碟, 原隻雞煲送日本肥牛一碟, 如果下次有多少少時間, 一定要黎試<泰式蛋包金邊粉>最後當然要食埋個泰式蛋包金邊粉先至夠圓滿泰式蛋包金邊粉嘅份量超級大, 大食妹覺得夠三四個人食味道酸酸甜甜, 比較大眾化<龍眼冰&
諗吓好似好耐冇食過泰國菜, 我哋就去咗頂豐雞煲食嘢

<泰式豬頸肉沙律>
天氣好熱, 想食酸酸辣辣嘅嘢
我哋嗌左一份泰式豬頸肉沙律, 豬頸肉份量好多
口感爽身, 配搭酸酸辣辣嘅泰式醬, 非常開胃
<泰式海鮮冬陰功湯>
唔知幾時開始, 大食妹已經比冬陰功湯嘅魅力所折服
次次食泰國菜, 都一定要嗌碗
<泰式石鍋雞>
頂豐雞煲除咗做泰國菜外, 雞煲都非常出名
因為晏啲仲有嘢做, 我哋只嗌左泰式石鍋雞試吓味

<泰式蛋包金邊粉>
最後當然要食埋個泰式蛋包金邊粉先至夠圓滿
泰式蛋包金邊粉嘅份量超級大, 大食妹覺得夠三四個人食
味道酸酸甜甜, 比較大眾化

<龍眼冰>
龍眼冰係頂豐雞煲自家製嘅飲品, 分量接近其他泰國菜嘅1.5倍
第一次見咁大杯嘅龍眼冰, 清甜又清涼