2019-05-25
橋底辣蟹一直都好出名,第一次去係舊公司新年春茗時,嗰時候係老闆請,有得坐房,又可以食到好多唔同款嘅海鮮同餸菜。因為呢期好想食海鮮,又掛住食過嘅橋底辣蟹,就決定再去回味下。今次得兩個人,食唔得多,我哋叫咗一隻招牌蟹(中size)同埋兩隻椒鹽賴尿蝦,諗住唔夠食先再嗌。餐廳會先比一盤花生你,然後會問你想飲咩茶,提返,呢兩樣野都係要收錢㗎。啲蟹終於嚟到。講真,佢既size其實唔係真係話咁大隻,侍應話中size係一斤半左右,$680。呢隻蟹既肉都厚嘅,但係又唔係話好厚嗰種,呢個都唔係重點,係我覺得隻蟹唔係真係話咁新鮮。要知道,當你食到好新鮮嘅海鮮嘅時候,你係會即刻食得出,但係今次又冇呢個感覺。同埋隻蟹無乜膏,每個人都淨係食到少少膏,有啲失望。至於賴尿蝦都係一樣啦,感覺唔係咁新鮮,啲肉又唔係話好實。侍應話每一隻賴尿蝦大約五兩左右,$268,size 黎講唔算大隻。食晒啲蟹同埋賴尿蝦之後,侍應就會上幾片西瓜俾我哋,呢份西瓜就冇額外收錢嘅。整體而言我覺得今餐飯真係食得冇上次咁盡興,係飽嘅,但得個飽囉,下次寧願去流浮山/ 鯉魚門/ 西貢食海鮮可能仲爽仲鮮。