2018-12-04 5626 瀏覽
好唔容易先捱到嚟週末,最近工作唔太順利所以心情有所影響,成個人處於壓力之中搞到精神緊張悶悶不樂。阿肥見到我咁嘅樣,一起身就即刻打電話去Lion Rock訂位,之後再摷醒我叫我起身然後拉我去嘆high tea,誓要用甜點去慰藉我受創嘅心靈以往我哋兩個都曾經去過兩三次呢間喺帝京酒店入面嘅西式咖啡店嘆茶,一來佢位置優越,我哋喺屋企出發坐紅van十分鐘多少少即可到達,二來佢哋嘅性比價亦高,酒店high tea價錢唔算貴之餘質量同樣高分,所以聽見阿肥話帶我嚟享受吓我都即刻笑逐顏開心情變靚~是次幫襯嘅呢段期間,佢哋聯乘護膚品品牌Bare Minerals crossover咗一個系列嘅下午餐套餐,名為<夢幻星塵下午茶>鏡面嘅多方型層架送嚟嘅時候不禁令人心花怒放,大部分嘅甜品都加咗星星造型嘅裝飾,充份配合主題。當中咸點同甜點都分別擁有六個款式,樣樣都精緻漂亮,就等我逐一為大家介紹吓啦~咸點:海草青瓜生薑醋:用咗多數酒吧用嚟盛載shooter嘅透明小酒杯裝住嘅食物,就咁睇餐牌真係完全想像唔到呢幾款食物夾埋一齊係乜嘢東東,原來佢算係一份開胃沙律小菜,一口食落去有滿滿嘅青瓜香氣,然後薑醋嘅

心情變靚~
夢幻星塵下午茶
咸點:

海草青瓜生薑醋
海草青瓜生薑醋:用咗多數酒吧用嚟盛載shooter嘅透明小酒杯裝住嘅食物,就咁睇餐牌真係完全想像唔到呢幾款食物夾埋一齊係乜嘢東東,原來佢算係一份開胃沙律小菜,一口食落去有滿滿嘅青瓜香氣,然後薑醋嘅酸味滲入味蕾,繼續咀嚼細味到海草爽脆嘅口感,清新醒胃。
咖央西多
咖央西多:一小舊正正方方嘅身型非常的骰,西多上面用果沾唧咗一吓花占形狀增添美感,插住星空畫面嘅品牌旗子賣一吓廣告,就算處於肚餓嘅狀態之中,都仍然令人拎上手欣賞佢幾秒先至捨得放佢入口品嚐。估唔到只係細細嘅一塊,咖央風味嘅椰香仍然能夠喺口腔中慢慢發出,頭頂上嘅果占醬帶有微微甜味,噢~!我可以話想食多幾件嗎(?!)

鮮蝦木瓜沙律
鮮蝦木瓜沙律:呢隻size算大嘅鮮蝦冷盤確實新鮮彈牙,蝦肉爽口,之後根底會發現木瓜沙律,都係酸酸甜甜,口感清新爽脆,當中帶點水份有濕潤感,不錯~
鱈場蟹肉青瓜杯
鱈場蟹肉青瓜杯:食咗幾道酸甜口味嘅菜式已經令人胃口大開,見到呢個蟹肉滿滿嘅物體已經忍唔住成個擺入口喇。細嚼發現軟軟嘅蟹肉蟹香甚濃,灑上咗蟹籽之後口感豐富,配合青瓜嘅清新味道好夾,又軟又脆縱橫交錯。
香芒海鮮脆
香芒海鮮脆:一小塊脆多士上面佈滿咗切碎嘅八爪魚同蝦肉,混合埋蘋果碎再攪拌,當中帶有小小沙律醬嘅調味整體味道極之討好,口感一流。一小掫芒果蓉加喺頂上襯托,實屬細膩心思之作。
帆立貝木瓜撻
帆立貝木瓜撻:一大粒豪華版帆立貝非常吸睛,未食已經知道係靚貨~灑上小小香草之後更加美觀,簡簡單單一粒飽滿嘅貝柱入口風味極佳,新鮮又美味。而底下嘅木瓜撻口感有啲酥化感,入口後鬆鬆軟軟的。
甜點:
咖啡榛子銀河蛋糕
咖啡榛子銀河蛋糕:深藍色半圓形狀帶著星塵圖案嘅模樣就好似銀河表面一樣,神秘又美麗,好奇咁先咬開一半睇睇裡面係點?見到微黃色嘅榛子醬後,視覺加上味覺就可以將答案肯定咁與餐牌配對。
朱古力咖啡蛋糕
朱古力咖啡蛋糕:類似歌劇院蛋糕外形嘅朱古力蛋糕非常吸引,上面亦有星星裝飾仲用金粉畫上一條條星河
身為朱古力迷嘅我又點會唔為咗呢件蛋糕而心動吖~置頂嘅純朱古力醬,中間夾住咖啡溝朱古力味嘅蛋糕,底部嘅曲奇餅底幫助解除甜膩感,層次分明。朱古力控必定愛上!
巴西莓奶凍
巴西莓奶凍:可以拎得上手嘅透明小酒杯極為精緻,紫紅色嘅造型亦都不難估中呢款甜點屬於哪項^^酸酸甜甜嘅巴西莓味道喺奶凍度發揮得淋漓盡致,同朱古力咖啡蛋糕一樣富有實實在在嘅口感,味道濃郁。食完記得飲番啖水淡化吓口中之甜,先至可以再真正試得出下一款嘅味道哦!
左:雲呢嗱木瓜撻~中:青蘋果青瓜慕絲蛋糕~右:巴西莓慕絲蛋糕
左起=雲呢嗱木瓜撻:味道相比起其他較為清淡,雲呢嗱味一吃便出來,阿肥對佢極高評價
紅色蓋頂的小紙塊實是糖霜製造,全個可以放心食用,實在令人甘拜下風。
中間=青蘋果青瓜慕絲蛋糕:青綠色嘅半圓蛋糕上面仲擺放了珍珠裝飾,非常華麗
蛋糕甜度適中,青蘋果果味喺蛋糕嘅中心點尤似果醬,慕絲輕柔嘅質感令人無比舒服,咀嚼幾口已經輕如陣風下肚了。
右邊=巴西莓慕絲蛋糕:淺紫色嘅唧花造型慕絲正好同巴西莓奶凍首尾呼應,屬於重口味嘅奶凍而呢一件慕絲嘅味道則只有清甜脫俗,令人讚不絕口呢
Coco Meteor

Afternoon tea set亦會包括多款飲品選擇,見到可以試special drink嘅我又點會執輸(?!)揀咗一款名叫Coco Meteor嘅熱飲試試。原來係迷人朱古力粉加上牛奶沖調,另配雲呢嗱糖漿自行加進飲品之中,繼續甜甜蜜蜜。
Cafe Latte

阿肥呢杯係普通嘅Cafe Latte,好少見佢會點甜嘢飲品呢

今次嘅high tea體驗新鮮感十足又令人非常寫意,職員仲向我哋介紹嚟緊聖誕檔期推出嘅午餐同晚餐系列,阿肥已經即時俾埋訂金留枱到時再次幫襯呢!!!咁到時候嘅聖誕大餐體驗就待續分享喇......
2018-11-24
$279.4 (下午茶)
夢幻星塵下午茶
咖央西多