2013-04-15
隱藏在深水渉福華街排檔當中的「容記小菜王」,以街坊價錢提供大酒樓質素的小菜,多年來深得街坊及傳媒的推崇,近年更得米芝蓮推介食肆的美譽。老細容哥來頭不小,曾到菲律賓謀生,成為菲國總統馬可斯的御廚,一九八九年回港開了「容記小菜王」;只做夜市,但門外長龍不絕,無人不識,真係串得起。不講究門面裝修,店內的格局簡單,枱與枱的空間感不多,而且店內大部分是12人大枱,細枱只有幾張,因此經常見一張枱搭了不同食客。幸運地,今晚雖然沒有訂位,都不用等位及可以坐於2人枱。這裡用的餸碟是康寧出品,我都係用這個品牌,真係有親切感~在牆上佈滿了五顏六色的小菜名稱和價錢,小菜款式甚多,大都是數十元一碟,食客平均消費是一百元左右。牆上的小菜價錢用上不太流行的數字寫法,對不太懂這些數字寫法的我,每次都要老公翻譯給我~百花蒸豆腐 $68即蝦膠蒸豆腐,店方用的是百福豆腐,口感雖然滑,但不及街市豆腐店的豆腐香 。蝦膠無蝦味又唔彈牙爽口;應該係現成品,不是自家製 。不用太多功夫及料錢的家常小菜,毛利都幾好賺,下次都係自己煮這個菜~菲式排骨 $88貴為菲國御廚的老細容哥,當然要試下這個推介。賣相似金沙骨,炸得啡紅,表面有少少油,
蝦膠無蝦味又唔彈牙爽口;應該係現成品,不是自家製 。
貴為菲國御廚的老細容哥,當然要試下這個推介。
賣相似金沙骨,炸得啡紅,表面有少少油,很吸引;只有一兩條細骨,放便進食。
醃料味道幾惹味,加上熱辣辣,真係送啤酒一流~
排骨肉味香濃,口感鬆化,不黐骨,正~
蛋角幾薄身,煎得不過火,幾好味~
蟹肉不太多,最初以為店方送錯食物,同老公搵下搵下,終於發現有蟹肉。
反而這個小炒加了不少綠色的菜...估係蔥?? 幾爽口,増加口感,而且食落更有層次。
加一又少左...諗唔通~
這裡的小菜夠鑊氣,味道唔差,價錢合理;如果有間在我定附近就好!