2010-12-18 182 瀏覽
大白天搞了一輪東西回到家, 仲有一個任務要駒車前往的. 就是去大埔某傢私店提貨. 搞好哂所有東西, 搞埋其他不必要的東西. 體力也消耗了不少. 到了晚飯時間. 決定回大埔墟搵車位兼搵野食.在一個日間是非法, 晚上是合法的車位泊好車, 本來預先有目標餐廳的, 但太太過於擔心車子會被抄牌. 討論之下, 我們就地正法. 車剛好在陸宜居門口嘛. 可以邊看著車, 邊補充力量. 此食評既title是夠親切, 因為呢度既服務, 的確係非常之街坊, 非常之warm. 令生客熟客都感覺到大家係幾十年街坊咁, 每個入黎既客人也如是. 我表明了太太是素食者, 他們亦好識照顧佢所需. 說食物了, 普通的茶餐廳當然沒有準備齋湯啦. 一個金銀菜湯, 雖然吃不到肉, 但我敢肯!他們用上了豬骨煲. 雖然稱不上是老火湯, 但豬骨的味道出哂黎. 帶點清, 帶點甜. 是一個不錯的家庭靚湯.我叫了一個肉絲炒麵, 餐飲業式既做法, 家庭式既味道. 點解, 因為佢既味道是偏清淡類, 絲毫味精既味道都食唔出, 肉絲銀芽絲好豐富. 麵底炒得足夠地乾. 雖然當場的我, 食唔哂碟麵, 拿回家, 第日丁返熱黎食, 一樣咁佳.此店有咖喱系列

此店有咖喱系列, 而且有個咖喱雜菜蛋啱太太食. 於是, 就嚐嚐看. 咖喱汁, 看似不濃, 但一看這就是一絲不苟的港式咖喱. 咖喱味其實未夠香, 而且淡淡口. 辣味只是因為加了辣醬而已. 不過輕輕的咖喱, 淡淡地, 不太難食, 過得去.

飲品, 二人都叫檸茶, 味道同感覺都一般

兩個心都食唔哂, 打包走. 第二天丁返熱, 用其咖喱撈肉絲炒麵. 哈哈....味道都不錯.