2018-06-13
今次係我第一次食樂天皇朝呢個BRAND,就咁岩咁一位友人到銅鑼灣呢間分店試試 ! 位於利舞臺廣場的它,6樓全層都係屬於佢架被安排入坐後,你會比呢度既環境深深吸引住,因為比較暗既燈光設計下,餐廳正中有一條長形既水池,配合整個環境都係中式古代設計,你會有種放鬆又覺得高尚既感覺再睇睇餐牌,睇睇食物既款式與價錢,你會發現這間分店既性價比都幾高,因為中等既價錢,但就配上一個設計高尚又有氣紛既一個環境用餐 ; 同時,如果以位於銅鑼灣核心地段的餐廳而言,佢既定價並不算高,甚至可以與一般分店睇齊,絕對有驚喜餐廳提供既係普洱茶,味道夠香濃,飲得出其普洱茶葉有一定既質素 ; 右邊則有一小碟花生作前菜小吃,味道都唔錯食物到了,第一款有李白醉雞(雞脾) ; 醉雞可以講係上海菜之中其中一種最受迎既小食之一,呢度既醉雞就做得相當出色,唔好見佢好似一舊野咁,先講上面既雞皮相當靚,皮下脂肪唔多,重要竟然有啫喱 ! 口感非常好 !而肉質亦同樣鮮嫩,雞味酒味同時融合,份量都唔少既佢,係一個抵食又高質素既小食開洋蔥油拌拉麵 ; 呢個拉麵唔係度度都有得食,經同行友人介紹下,原來都個麵都真係幾好食 !! 因為重點就在於佢看似極
開洋蔥油拌拉麵 ; 呢個拉麵唔係度度都有得食,經同行友人介紹下,原來都個麵都真係幾好食 !! 因為重點就在於佢看似極普通,但味道卻出人意表,非常有驚喜 ! 拉麵上面既香炸洋蔥絲,絕對係呢個麵看不出的精髓 !
而附帶既上湯其實都唔洗加太多,因為佢本身係一個拌麵,同時加太多既話會減弱左佢既味道
蟹粉小籠包(6件) ; 小籠包當然唔少得 ! 今日就試虐呢度其中一個小籠包既招牌味道,蟹粉小籠包 ! 兩個人食,6件既份量剛剛好,每粒幾色澤,大小,以至味道都非常一致 ~
夾起既時候唔會有種好易爛既感覺,小籠包內有大量肉汁,味道同時有香濃既蟹粉味道,雖然食唔出有蟹粉粒於小籠包內,不過味道都真係以蟹粉為主,絕對可以一試
可見皮薄餡靚,輕輕咬開外皮會見到當中的肉與大量肉汁,極吸引 ! (小心流曬d汁出黎呀!)
干燒蝦球 ; 呢個有d似小菜既形式,不過如果唔用黎送飯食,就禁一粒一粒蝦球食,其實都幾正架!因為佢既味道係酸酸甜甜,蝦球口感非常爽口,整體唔會太膩
蒜茸清炒菠菜 ; 最後有呢個炒菠菜,味道與賣相都絕對有台灣既感覺,蒜茸味不算太強,剛剛好適中,而菠菜質感亦夠爽口,帶有鮮甜味,絕對會係炒菜款式之中既一個好選擇